287. A kormányzás lényege a Nutella

Sokan gondolják, hogy a különböző népegészségügyi adók jók és helyesek, nem kell a népnek annyi finomított cukor – no meg az egészségügyi ellátórendszernek sem kell annyi páciens. A Nutella is ebbe a körbe esik, a franciák legalábbis nagyon szerették volna megadóztatni a pálmaolajat, a fincsi mogyorós cucc fő alapanyagát (mert nem elég, hogy egészségtelen, a kitermelése még környezetromboló is). Adóztassuk meg, mindenkinek jobb lesz, kivéve a csúnya nagy gyártócéget! Egyszerű a képlet, igaz? Hát nem.

Most olvasom, hogy a nemzetgyűlési szocialisták lemondtak a pálmaolaj adóztatásáról, méghozzá azért, mert kiderült, hogy most nem nagyon kellene Indonézia bajszát húzogatni.

Indonézia a pálmaolaj egyik legnagyobb exportőre, az adó neki ártana a legjobban, és a franciák most nagyon akarnak ezt-azt Indonéziától: egyrészt nagyon örülnének neki, ha az ország nem végezné ki a 2007-ben drogkereskedelemért halálra ítélt Serge Atlaoui francia állampolgárt, másrészt a francia büszkeségnek számító Airbus éppen most tárgyal egy bagatell 150 gépes megrendelésről Indonéziával. Nem lenne jó a Nutella miatt elveszíteni ezt az üzletet.

Az egészségügy francia nemzeti érdek, igaz? Igaz.
A repülőgép-megrendelés francia nemzeti érdek, igaz? Igaz.
A francia állampolgár életének megmentését elvárják a franciák, igaz? Hát naná.

Mi legyen?

A politikusoknak ilyen fejtörőket és egyenleteket kell megoldaniuk nap, mint nap. Két-három konkuráló, egyaránt fontos dolog közül kell kiválasztaniuk, hogy az adott pillanatban melyik élvezzen prioritást.

A felelős kormányzás nem(csak) ideológia, nem(csak) kommunikáció, nem(csak) a hatalom megtartásáért munkálkodás, hanem az is, amiről a Nutella-példa szól.

Hogy dönteni kell.

Dönteni kell, hogy a fontos dolgok közül, a lehetőségeket felmérve, az adott pillanatban mire költünk, éppen mi a fontosabb. Ha ügyesek vagyunk, akkor a lehetőségeinket bővítjük, és elősegítjük a pozíciónk megerősödését is. De a döntési helyzetet megkerülni nem lehet. Eljön a pillanat, amikor egyértelműen igent vagy nemet kell mondani. Nutella vagy Airbus? Kevesebb cukorbeteg vagy életben maradó francia állampolgár?

Csak azt sajnálom, hogy a politikusok ritkán beszélnek nyíltan ezekről a dilemmákról, ezekről a háttérben húzódó szempontokról. Tudom, hogy a tíz másodperces híradó-bevágásokban és a 140 karakteres Twitter-bejegyzésekben a bonyolult dolgokat nem lehet korrektül elmagyarázni, ezért mond mindenki tízszavas ideológiai magyarázatokat a nemzeti érdekről (már amit a döntése után nemzeti érdeknek kinevez…).

Pedig a kormányzást vezetheti ideológia és értékrend, lehet kiemelt szempontja a hatalom megtartása vagy megszerzése, de a lényegi eleme akkor is a bonyolult, nehéz döntés. A Nutella.

És akkor azt még nem is mondtam, hogy sokszor csak a rossz és a még rosszabb között lehet dönteni. Az az igazán nehéz ügy. A keserű Nutella.

P.S. A kiemelt kép forrása a freedigitalphotos.net oldal, szerzője Suat Eman.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments

287. A kormányzás lényege a Nutella” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek