291. Ilyen sokat veszíthet Hollande a Brexiten

A francia költségvetési miniszter, Christian Eckert szerint akár 0,1 – 0,2 százalékkal is kisebb lehet a francia GDP növekedése a Brexit miatt, bár sok a bizonytalanság (melynek francia hatásairól itt olvashatsz). Az IMF szerint a következő négy évben 0,2 – 0,4 százaléknyi növekedés lehet a francia kár. Ez azért érdekes, mert a francia kormány most éppen GDP tized-százalékokért imádkozik, hogy meginduljon a munkahely-teremtés, és lehetővé váljon egy kisebb 2017-es adócsökkentés. Vagyis a Brexit éppen a Hollande-kabinet választási terveit húzhatja keresztbe…

Néhány héttel ezelőtt még attól volt hangos a sajtó, hogy a növekvő beruházásoknak köszönhetően a francia GDP növekedése egy icipicit meghaladta az előzetesen várt szintet. Akkor az volt a fő kérdés, hogy ez elég lesz-e arra, hogy a munkanélküliség tényleg és érdemben elinduljon lefele (ami Hollande elnök önveszélyes feltétele volt ahhoz, hogy újrainduljon 2017-ben, nem véletlenül vezette be már hetekkel ezelőtt a “jobban mennek a dolgok” megjegyzését a közbeszédbe).

A munkanélküliség most csökken is, meg nem is: márciusban és áprilisban lefelé tartott, májusban pedig felfelé (utóbbi a kormány szerint nem feltétlenül rossz, mert a csalódottak, lemorzsolódottak is visszatérhettek a munkaügyi központokba), miközben a francia statisztika hivatal, az Insee úgy számol, hogy 2016-ban nettó 95 000 munkahely jön lére, a munkanélküliség pedig 10,2%-ról 9,8%-ra csökken.

Hollande közben már láthatóan nagyon izzítaná a kampányolókát. Egy Brexit-szavazás utáni interjújában például belengette, hogy ha a növekedés jövőre eléri az 1,7%-os, akkor a háztartások adóit visszavágják 2 milliárd euróval (hozzáteszem, hogy a Szenátus összegyűjtögette az előrejelzéseket a költségvetési tervezéshez, és a 2017-re előrevetített átlag közelében nincs az 1,7-nek, lásd a képet itt alább).

Forrás: a Szenátus pénzügyi bizottsága

Szóval az a nagy kérdés, hogy tizedre eléri-e az 1,7%-ot a növekedés, lesz-e költségvetési mozgástér, és valóban megindul-e a munkanélküliség várt csökkenése, vagy a Brexit éppen azt az egy tizedet radírozza le, amivel a “jobban megy” eladható lenne. Hollande számára nem kevesebb tehát a tét, mint az elnökség, hiszen a gazdaság alakulásának függvényében indulhat és kampányolhat.

P.S. A kiemelt kép forrása a freedigitalphotos.net oldal, szerzője pedig Pong.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments

291. Ilyen sokat veszíthet Hollande a Brexiten” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek