292. Munka törvénykönyve: célegyenesben a kormány?

Az EB kezdete után sokan voltak kíváncsiak arra, hogy a szurkolói zavargások, meg a foci öröme elviszi-e a figyelmet a munka törvénykönyve körüli vitáról és a szakszervezeti tiltakozásokról (amelyekről itt és itt olvashatsz elemzéseket). Akkor azt mondtam (például alább a Klubrádiónak), hogy várjuk meg az EB végét, akkor vonjunk mérleget. Nos, akkor tegyük meg!


1. A szakszervezetek média-hozzáférése érzésem szerint lecsökkent az elmúlt négy hétben (nem számoltam végig percre-sorra, úgyhogy ezt elemzői hasra csapásként és megérzésként mondom). Több volt a foci és a gólöröm, kevesebb a CGT. A szakszervezeti tüntetések mértéke és mérete is csökkent az elmúlt hetekben.

2. A baloldalon belüli viták napirenden maradtak, de a munka törvénykönyve újabb elfogadása körül maximum az lett izgalmas, hogy megint nem jött össze a baloldali bizalmatlansági indítvány a Nemzetgyűlésben.


3. Ráadásul a Szenátus, ahogy korábban vártam (lásd kép alább), tényleg “segített” a kormánynak azzal, hogy karakteresen jobbra vitte a javaslatot. Jöhetett tehát a nemzetgyűlési balra húzódás, ami a végén így visszafogottabb lehetett – de a kormánynak pont elegendő.

4. Miután a Nemzetgyűlés végleg megrágja a csontot, jön, illetve jöhet az alkotmánybírósági kör (bár ahhoz is kellene legalább annyi képviselői aláírás, mint amennyi a bizalmatlanságihoz kellett volna), a törvény egyes cikkelyei annak függvényében lépnek életbe, ki mivel próbálkozik még.

Magyar Nemzet, ma reggel, velem. Már megint :). #coffee #francia🇫🇷 #interview #security #uefaeuro #france

A photo posted by Eszter Petronella Soós (@soos_ep) on

5. A reform nem lett népszerűbb az elmúlt hetekben, az biztos, de az össztársadalmi felhördülésből politikai ügy lett: ezért úgy hiszem, a kormány kifárasztásos taktikája bevált. Ráadásul hosszú idő óta először sikerült átvinni egy fontos reformot, amely nagy társadalmi ellenállást váltott ki a “megreformálhatatlannak” tartott francia társadalomban.

6. Ezúttal annak is van esélye, hogy a reform tartós lesz: most az ellenzék (ellentétben például Sarkozy nyugdíjreformjával) nem ígéri azt, hogy mindent visszacsinál.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments