293. Emmanuel Macron gazdasági miniszter kiverte a biztosítékot

Olyan magasan száll a Macron-mánia Franciaországban, hogy a tegnapi nap egyik vezető híre volt, Emmanuel Macron nagygyűlést tart a pár hete életre hívott En Marche-mozgalmával. A mai nap fontos híre meg az, hogy Emmanuel Macron nagygyűlést tartott, ami egyes szocialistáknál, ideértve a miniszterelnököt, kiverte a biztosítékot (nálam viszont Hollande elnök közpénzből foglalkoztatott fodrásza verte ki ugyanezt a biztosítékot, de nem vagyunk egyformák).

A nagyon várt találkozón Macron miniszter ugyan nem jelentette be az elnökjelöltségét 2017-re, de nem éppen homályos utalásokat tett arra, hogy 2017-ig, meg a győzelemig megy az En marche-sal.

Régóta cikkeznek arról, hogy Manuel Valls miniszterelnök egyedül Emmanuel Macrontól tart a jelenlegi szocialista felhozatalban, nem véletlen, hogy ezúttal a miniszterelnöknél eltört valami, és lakonikusan annyit reagált, hogy “legyen ennek vége”.Hollande emberei másért aggódnak. Most éppen azért, hogy Macron esetleg elveszi a figyelmet az elnök utolsó július 14-i beszédéről, amire ugye holnap kerül sor.

Közben azonban számolnak azzal is, hogy Macronra szükség lehet 2017-ben, mivel népszerű, és éppen lendületben van (ami Hollande elnökről közismerten nem mondható el…).

Ahogy biztos vagyok benne, hogy Macron viszont számol azzal, hogy esetleg Hollande nem tud elindulni, mert nem úgy alakul a gazdaság helyzete, beüt például a Brexit-csapás, és nem csökken a munkanélküliség (ugye Hollande azt ígérte, nem indul, ha nem csökken).

Ha pedig Hollande nem tud elindulni, akkor az út nyitva áll, ha másra nem, akkor a nyomásgyakorlásra, erősödésre, végső esetben pedig a Szocialista Párt “bevételére”. Jean-Christophe Cambadélis nem az az erőskezű főtitkár, aki meg tudná akadályozni egy karizmatikus politikus feltörését.

Ettől függetlenül én azért visszafogottan és óvatosan közelítem a Macron-mániát. Egyrészt emlékszem a 2006 környéki Royal-mániára, meg arra, hogy mi lett a vége. Másrészt azt is tudom, hogy Franciaországban senkiből nem lesz elnök, akiből egy nagy párt nem akar elnököt csinálni. És egyelőre még nem látom Macron mozgásait és erejét a Szocialista Párton belül.

P.S. A kiemelt kép forrása az En Marche-mozgalom Twitter-profilja. Itt:


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments

293. Emmanuel Macron gazdasági miniszter kiverte a biztosítékot” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek