297. Újabb információk érkeztek a nizzai támadásról

Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, már a belügyminiszter is radikalizációról beszél, és csúnya vádak-információk érkeztek a helyszínbiztosítással, a rendőrség jelenlétével kapcsolatban.

Az Iszlám Állam vállalja

Az Iszlám Állam az A’maq “ügynökségén” keresztül magára vállalta a merényletet. A francia lapok által megkérdezett szakértők (pl. itt) szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy az ISIS “ráüljön” egy tőle független támadásra, mert nem veszélyeztetné ilyennel a “hitelességét” (persze biztos vagyok benne, hogy a vállalást is leellenőrzik a szolgálatok, de ez most a mi szempontunkból másodlagos).

Mindenesetre a vállalás révén a kormányoldal egy nagy politikai fejfájása kiesett a játékból: mivel nem lehetett tudni, hogy a merénylő radikalizmusa vagy pszichés instabilitása mekkora szerepet játszott a tettében, fennállt annak a veszélye, hogy kiderül, kicsi köze volt a merényletnek az iszlamizmushoz, és annál több egyfajta elmebetegséghez (a délelőtti cikkemben írtam a merénylet körüli bizonytalanságokról, a motiváció is közéjük tartozott).

Bernard Cazeneuve és a a radikalizmus-diskurzus

Most már a korábban óvatosan nyilatkozó Bernard Cazeneuve belügyminiszter is azt mondja, hogy az elkövető vélhetően gyorsan (a környezet számára váratlanul) radikalizálódott. Vagyis most úgy tűnik, Hollande elnöknek és Valls miniszterelnöknek nem kell kiállnia a nyilvánosság elé, és nem kell a rendkívüli állapotoshoz hasonló módon visszavonni korábbi nyilatkozatokat.

Christian Estrosi alpolgármester a kormányt támadja

A PACA (azaz Provence-Alpes-Côte d’Azur) régió republikánus elnöke (és a város polgármester-helyettese) egyre erőteljesebben támadja az elnököt és a kormányt, mondván, Nizza nem kapott elég rendőri erőt a július 14-i ünnepségek biztosításához, sőt, ezzel kapcsolatosan hazugsággal vádolta meg a kormányt (a belügyminiszter pedig visszautasította a vádakat, mondván, a hatóság együttműködtek).

Estrosi azt a levelet is nyilvánosságra hozta, amelyet az elnöknek küldött a rendőrség nehézségei kapcsán július 13-án.

Fagyi-szállítás vagy rendőri blokád?

Tegnap még azzal a hírrel dolgoztunk, hogy a kamion úgy jutott be a területre, hogy azt mondta a biztonsági őrnek, hogy fagyit szállít, aki beengedte. Most a prefektúra azt közölte, hogy a kamion egy rendőri blokádon is átjutott, méghozzá úgy, hogy felment a járdára. Korábban Estrosi kabinetfőnökének szavaiból az is kiderült, hogy betonfalat azért nem emeltek a terület elején, mert a mentőknek helyet akartak hagyni. Mindenesetre tényleg körvonalazódik a várt kemény vita a helyszínbiztosítás és a rendőri jelenlét elégséges voltáról, s a nemzeti gyász még véget sem ért…

A kiemelt kép forrása a freedigitalphotos.net oldal, szerzője Simon Howden.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments