303. A Nemzetgyűlésen átment a rendkívüli állapot meghosszabbítása

A Nemzetgyűlés hat hónapra meghosszabbította a rendkívüli állapotot. Nagyon meglepő lenne, ha a Szenátus nem értene egyet (ott ugyanis jobboldali többség van, a hat hónap pedig jobboldali ötlet). Közben bonyolódik a helyzet, mert egyre több konkrét javaslat kerül napvilágra. Nézzük meg a tegnapi és a ma reggeli sajtó alapján, hogy ki hol tart, mit mond éppen!

  1. Miután a republikánusok kéréseinek egy részét meghallgatta a kormányoldal (figyeljük a kormány által eddig is képviselt nemzeti egységre törekvést itt is!), az éjjel 489-26 arányban a Nemzetgyűlésen átment a rendkívüli állapot meghosszabbítása. Ezúttal nem három, hanem hat hónapra. A vita ugyanakkor éles volt. A szöveg a házkutatások dolgában tartalmaz új elemeket és egy ellenőrző parlamenti vegyes-bizottságot is életre hív. Meg lennék lepve, ha a Szenátus nem nyomná meg az igent hasonló nagy többséggel…
  2. Nagyon izgalmas cikk jelent meg a Le Monde népszerű fact-check oldalán arról, igaz-e, hogy a “kormány nem tett meg mindent” a terrorizmus ellen. A cikk elég jól összeszedi azt, hogy mit tett és mit nem tett meg a kormány, amiből persze kiderül, hogy a “semmit nem tett” erős túlzás, hiszen valóban történtek dolgok (és ugye Nizza dolgában, többször elmondtam, amúgy is a rendőrség, nem a hírszerzés a kérdéses). A “nem tette meg” listában van egy érdekes, az egységes antiterrorista ügynökség és az egységes adatbázisok létrehozása. Ugyanis a szolgálatok újabb átszervezése, az egységes antiterrorista ügynökség létrehozása és az egységes adatbázisok létrehozása a más okból már általam is tárgyalt vizsgálóbizottsági jelentésben is szerepelt. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezeket meglépik-e most.
  3. Bernard Cazeneuve belügyminiszter ugyanazt mondta a Le Monde-nak, mint amivel Manuel Valls miniszterelnök is érvelt, hogy hazudik, aki 100%-os biztonságot ígér a franciáknak. Cazeneuve továbbá támadta a jobboldalt, többek között azzal, hogy a rendkívüli állapotnak rendkívülinek kell maradnia és a jogállamot meg kell őrizni (ugye a jobboldal egy része már gyanú alapján is bezárna például radikalizálódott állampolgárokat, gondolom, Cazeneuve ezekre a javaslatokra gondolhatott itt).
  4. Tegyük hozzá, hogy közben a Nemzeti Front is gyártja a maga keményebbnél keményebb javaslatait (elsősorban a még nem állampolgár bevándorlók, az iszlám finanszírozása, franciaországi működése, Schengen, valamint a területi elven osztott állampolgárság ellen). Vélhetően ez is tolja a republikánusokat afelé, hogy maguk is minél kérlelhetetlenebbnek mutassák magukat.

Szerintem a fentiekből most nem kell elemzői megállapításokat levonni – egyszerűen figyeljük, hogy merre mennek a dolgok.

Kiemelt kép: egy interneten keringő mém, mely Charles de Gaulle tettre készségét, semmiről le nem mondását állítja szembe Manuel Valls miniszterelnök azon állításával, hogy meg kell tanulni együtt élni a terrorizmussal.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments

303. A Nemzetgyűlésen átment a rendkívüli állapot meghosszabbítása” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek