304. Parlamenti nagyüzem: munka törvénykönyve, rendkívüli állapot

Ritka erős napon és éjszakán van túl a francia parlament. Miközben a Szenátus a rendkívüli állapot meghosszabbításáról vitázott, a kormány ismét bizalmi kérdéshez kötötte a Nemzetgyűlésben a munka törvénykönyve módosítását. Ha nem nyújtanak be bizalmatlansági indítványt, a szöveg elfogadottnak tekintendő.

1. Utoljára, harmadszor is a bizalmi kérdéshez kötötte a kormány a munka törvénykönyve reformját (a Szenátus érdemi tárgyalás nélkül elengedte, mert a kormányoldal nem fogadta el a jobboldal javaslatait). Ha csütörtök délutánig nem érkezik bizalmatlansági indítvány, akkor a szöveg törvénnyé emelkedhet (ha az Alkotmnytanács is úgy akarja, és a lázadó baloldaliak találnak hozzá elég aláírást).

2. Amúgy a közvélemény nem lett elégedettebb a törvénnyel, sőt, a megkérdezettek több mint fele folytatná a tüntetéseket – a szakszervezetek szeptember 15-én folytatják is (a válaszadók közben a CGT vezetőjét és Hollande elnököt tartják a folyamat két nagy vesztesének). A munka törvénykönyve tartalmáról, az elégedetlenség okáról itt olvashatsz.

3. 58 lázadó, elsősorban baloldali (szocialista és kommunista) képviselő arra hív, hogy folytatódjanak a tiltakozások és elhatárolódnak a reformtól. Az aláírók között sorozat-lázadónak tekinthető volt kormánytagok is találhatók (Hamon, Filipetti). 58 képviselő egy újabb bizalmatlansági indítványhoz is elég lenne…

4. Az ellenzék (és a lázadók egy része) azonban már nem 58, hanem 60 aláírást keres, ugyanis az Alkotmánybíróságtól előzetes normakontrollt akar kérni.

5. A Szenátus közben tárgyalta a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló javaslatot és módosításokkal fogadta el. A két ház közös bizottsága már ülésezett is, s sikerült a szöveget egyeztetni (a képviselők a szenátorok számos javaslatát elfogadták), jöhet a formális elfogadás csütörtök délután.

+1. Közben Párizs biztonsági okokból számos nyári rendezvényét törölte.

Kiemelt kép: munka törvénykönyve-ellenes baloldali tiltakozó plakát innen.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )!

Comments

comments