309. Theresa May Párizsban: miért sürgös Hollande-nak a Brexit?

Berlin után Párizsban tárgyalt az új brit kormányfő, Theresa May. Úgy tűnik, bár csökkent a harciasság, Párizsnak sürgősebb a Brexit, mint Németországnak. Okkal.

Hollande elnök most azt mondja, minél előbb elindítja a formális kilépési folyamatot a híres 50. cikkely alapján Nagy-Britannia, annál jobb. De a felkészülésre időt lehet hagyni, csak ne legyen előzetes tárgyalás a tárgyalásról. Ez puhulás a korábbi francia “azonnalhoz” képest, értékel a Le Monde. Németország nem ilyen türelmetlen, kivárja a brit tárgyalási pozíció kialakítását, ha év végéig tart, akkor is, derült ki Merkel kancellár és Theresa May szerdai megbeszélésén.

Hollande és May megbeszélésén pedig az derült ki, hogy továbbra is a személyek szabad mozgása lehet a Brexit-tárgyalások fő kérdése, hiszen a britek hozzá szeretnének férni a közös piachoz, de az annak alapját képező négy szabadságból nem vállalnák a munkaerő szabad mozgását a jelenlegi formájában.

Franciaországnak láthatóan sürgősebb a Brexit, mint Németországnak. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy Hollnde elnöknek sürgősebb, mint Merkel kancellárnak?

Először is előbb lesznek francia választások, mint német választások, és Hollande rosszabb belpolitikai helyzetben van, mint Merkel. Hollande-nak tehát sokkal többet árt a bizonytalanság, mint Merkelnek (főleg úgy, hogy  az elnök a potenciális 2017-es adócsökkentést a növekedéstől tette függővé, a Brexit pedig a francia növekedésre is hatással lesz).

Másodszor, Nagy-Britannia a Brexit után olyan jeleket küldött, hogy adóversennyel kívánja kezelni az új helyzetet. Franciaország pedig igen barátságtalan válaszüzenetet küldött erre a pénzügyminiszteren keresztül. Franciaország nem akar lefelé tartó adóversenyt és nem akar egy a mainál kifejlettebb adóparadicsomot a szomszédban. Minél hamarabb tisztázódik, hogy mi lesz a Brexittel, annál jobb tehát: a francia kormányzat akkor tud tervezni, ha tudja, mivel kell terveznie. Németország pedig köszöni, Franciaországnál amúgy is jobban van. Nem növekedési tizedekért imádkozik.

Kiemelt kép: Theresa May és François Hollande az Élysée-palotában 2016. július 21-én. Forrás: elysee.fr.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )

Comments

comments

309. Theresa May Párizsban: miért sürgös Hollande-nak a Brexit?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek