325. Merénylet-nyomozások: a tanúk Bertint igazolják

Bár a templomi merénylet elvitte a figyelem egy részét Nizzáról, a nizzai merényletről szóló vita sem ért még véget. Sandra Bertin vádjait, úgy tűnik, tanúk is igazolják. Reggeli körkép.

A Le Monde hozzájutott néhány kihallgatási jegyzőkönyvhöz a Bertin-féle nyomásgyakorlós-jelentésmódosítós ügyben, és úgy tűnik, hogy tanúk igazolják Sandra Bertin állításait, miszerint valaki (valószínűleg nem közvetlenül a belügyi kabinetből) nyomást akart gyakorolni rá, hogy olyat írjon a jelentésébe a nemzeti rendőrség jelenlétével kapcsolatban, amit a képernyőkön nem látott. Időközben vitát váltott ki a rendőrség belső ellenőrzésének (IGPN) a jelentése is, mivel a republikánusok hiányosnak tartják azt.

Ami a meggyilkolt pap esetét illeti, őrizetbe vették az egyik elkövető unokatestvérét, mert állítólag pontosan tudta, hogy mire készül a rokon. A korábban ismert elemeken túlmenően (miért járhatott-kelhetett a gyilkos szabadon, ha egyszer elektromos megfigyelés alatt állt) komoly vitát váltott ki a Telegram nevű titkosított applikáció, mivel úgy tűnik, hogy a két gyilkos azon keresztül kommunikált és találkozott egymással.

Csakhogy nem biztos, hogy a vitából a Telegram jön ki vesztesként. A nyomozás jelenlegi állása szerint ugyanis úgy tűnik, hogy a francia szolgálatok hetekkel az események előtt rendelkeztek információval az egyik elkövetőről, csak kép alapján nem sikerült beazonosítani, és így megtalálni.

Kiemelt kép: freedigitalphotos.net, Simon Howden.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )

Comments

comments