326. Földbe állt a növekedés, szenved a turizmus

Bár Hollande elnöknek nagyon kellene a munkanélküliség csökkentéséhez és a 2017-es legitim újrainduláshoz a gazdasági siker (a franciáknak meg érthető okokból kellene ugyanez). Ám csak nem akar igazán kilőni a gazdasági növekedés. Most derült ki, hogy a második negyedévben pontosan zéró volt a GDP növekedése (év/év alapon), közben a merényletek hatására szenved a turizmus is.

Az első negyedéves 0,7%-os növekedés után az elemzők különösen csalódást keltőnek tartják a nullás második negyedévet. Csökkenésre számítottak, mert az első negyedév nagyon jól sikerült, de nem ekkorára – elképzelhető, hogy a terrorizmus veszélye mellett a szakszervezeti tiltakozások és az olajfinomító-blokádok is szerepet játszottak a vártnál sokkal rosszabb növekedési adatban, morfondíroznak most. A háztartások fogyasztása megállt, az export, az import és a vállalati beruházások is csökkentek. A foci EB sem dobta meg a vendéglátás számait, ami különösen meglepő.

Merthogy szenved a turizmus is a merényletek miatt. Az iparág, úgy tűnik, már most érzi a nizzai terrortámadások hatását. A nizzai repülő-foglalások július közepén 57%-kal csökkentek az előző évi hasonló időszakhoz képest. Az érkezések a merénylet utáni héten állítólag 8,8%-kal estek vissza, s egész Franciaországra nézve a repülő-foglalások 20%-ot estek. Úgy tűnik, hogy a félelem-hatást sem volt képes az EB ellensúlyozni. És ez igen nagy baj Franciaországnak, hiszen a turizmus az ország egyik húzóágazata, a világ legfontosabb turista-célpontjával állunk szemben.

François Hollande nem lehet nyugodt ilyen számok mellett, s a kormány nem is titkolta, hogy nem erre számított. A gyenge számok miatt elsősorban az olajfinomítóban történt sztrájkokat okolta. Az 1,5%-os éves növekedési prognózist azonban fenntartotta a kabinet.

Mindennek politikai jelentősége is van: visszafogott növekedés ugyanis nyilván kisebb eséllyel fordítja meg a munkanélküliség számait látványosan (júniusban megint növekvő adatot látunk), márpedig ez az újraindulásának a feltétele. Nem hangzik majd olyan jól a “jobban mennek a dolgok” szlogen sem. És bizony kisebb lesz az esély arra is, hogy jövőre sor kerülhet arra a bizonyos növekedéshez kötött adócsökkentésre. A csillagok állása tehát nem éppen egy sikeres 2017-es választás felé mutat. Mármint gazdasági téren – sem.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )

Comments

comments

326. Földbe állt a növekedés, szenved a turizmus” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek