338. Terrorveszély közepette dübörög a kampány

Vége a nyári szünetnek – a blognak most, de a francia politikusoknak lassan két hete. Terrorveszély és terrorviták közepette dübörög a kampány. Nézzünk pár érdekesebb tudnivalót!

  1. Nicolas Sarkozy bíróság elé kerülhet a Bygmalion-ügyben (és egy ezzel kapcsolatos kellemetlennek ígérkező interjút is sugároz a tévé szeptember 29-én).
  2. De 2017-re készülve talán nem ez Sarkozy legsürgősebb problémája, hanem az, hogy a közvélemény-kutatások szerint republikánus ellenfele, Alain Juppé jobban áll a terrorizmus dolgában, mint ő. Márpedig a terrorizmus 2017 vezető témája lehet… (Egy felmérés szerint Juppében a megkérdezettek 58%-a bízik terrorizmus-ügyben, Sarkozy-ben csak 50%. Az pedig már szinte említést sem érdemel, hogy a hivatalban lévő elnök 33%-kal a sor végén kullog. Marine Le Pen mutatója 42%.) Alain Juppé gazdaságilag sem áll rosszul.
  3. A republikánusoknál eldőlt, hogy 8 jelölt versenyez a november 20-án és 27-én sorra kerülő előválasztáson.
  4. A kormányfő hevesen támadta Nicolas Sarkozy javaslatait a hétvégén, tévesnek nevezve azokat.
  5. Az elemzői konszenzus szerint a kormánynak érdeke Sarkozy javaslatait felemelni, mert a volt elnök verhetőbb ellenfélnek számít, mint Juppé. Manuel Valls egyébként a terrorveszélyt továbbra is hatalmasnak tételezte (a helyzetről itt van például egy angol nyelvű összefoglaló, mely többek között a múlt héten leleplezett Notre-Dame-közeli merénylettervről is tartalmaz részleteket).
  6. Sarkozy a terrorista ügyek felderítéséért felelős államügyészt kritizálta, s a politikai vitába való beavatkozással vádolta, miután az alkalmazhatatlannak minősítette a republikánus jelölt számos terrorizmus-ellenes javaslatát, így az S-listások előzetes őrizetbe vételét is.
  7. A kormány közben elkezdte megalapozni Hollande potenciális elnöki kampányát, amikor bejelentett egy egy milliárd eurós szja-csökkentést, mely 5 millió háztartást érinthet (ne felejtsük, hogy jövőre különleges év jön adózási szempontból!).
  8. És az megvan, hogy a britek migráns-ellenes falat építenek Calais-ben (falat, nem kerítést!)?

Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 )

Comments

comments