369. Érkezik Trump kedvenc lapja a franciákhoz

A Donald Trump kampányigazgatója és várható stratégiai főtanácsadója, Stephen Bannon által vezetett, magát “altright”-nak besoroló Breitbart médiacég bejelentette, hogy terjeszkedik Európában, így Franciaországban és Németországban is.

A radikális jobboldalinak, időnként fehér nacionalistának, muszlim-, zsidó-, nő- és migrációellenesnek tartott, időnként féligazságokat terjesztő oldal lehetséges érkezése a 2017-es francia elnökválasztás miatt különösen érdekes.

A Breitbart Franciaországban a Nemzeti Frontnak is egy újabb hasznos felület lehet, miközben közösségi médiában aktív a párt egyébként is igyekszik maximalizálni a megjelenéseit a választás előttre. Persze egy ilyen “erősítés” akkor is jól jön a radikális jobboldalnak, ha április után történik, hiszen Marine Le Pen elnöki esélyei növekedtek Donald Trump győzelmével – ha nem azonnal, 2017-re, akkor 2022-re mindenképpen.

Stephen Bannon

Stephen Bannon (forrás: Daily Wire)

A Breitbart várható érkezésének a jelentőségét a párt érezheti, mert Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen már nyilvánosan fel is ajánlotta, hogy szívesen együtt dolgozna a Breitbarttal, akármit is jelentsen ez (Steve Bannon pedig ugyancsak nyilvánosan dicsérte Maréchal-Le Pent, mint a francia radikális párt új csillagát).

Ezzel nem egy jelentéktelen, periferikus miniszereplő, egy jelentéktelen kis csoport érkezhet a francia piacra. Olvasgatva a francia radikális jobboldali sajtót, annak minőségét és alaposságát, és látva, hogy a Nemzeti Front mennyire nem fér hozzá a francia anyagi forrásokhoz, nem akármilyen dolog egy jelentős politikai befolyással és jelentős piaci forrásokkal, értsd, pénzzel rendelkező cég érkezése és belépése a radikális jobboldali piacára.

Mert a lényeg, hogy ez a cég nemcsak egyértelműen a republikánusok jobbszárnyához és a Nemzeti Fronthoz áll politikailag közel, de bizony piacilag is értelmezhető. Kérdés, hogy a többi politikai közösség mit lép erre a médiapiaci átrendeződésre. A labda fel van dobva.

A Tea Party-hoz és az altright mozgalomhoz kötődő Breitbart esetleges érkezése igen érdekes, de legalábbis kérdéseket felvető dolog lehet a francia zsidó közösség számára is. Az altright mozgalom követőit ugyanis sokan antiszemitának tartják, a CBS szerint például a Twitteren rendszeresen “zaklatnak újságírókat és konzervatívokat, különösen zsidókat”. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) is jelezte, hogy Trump követői révén jelentősen nőttek az újságírókat célzó online antiszemita zaklatások, bár emögött az ADL szerint sem közvetlenül a kampányt állt (ezekről a támadásokról és az ADL jelentéséről itt olvashat).

A Breitbart maga nem feltétlenül nyíltan vagy végletesen antiszemita, bár zsidózások azért előfordultak az oldalon. Sőt, volt hogy egy republikánus közéleti figurát “renegát zsidó” jelzővel illettek. A frissen fehér házi főtanácsadóvá avanzsált Bannont a volt felesége a bíróság előtt vádolta meg antiszemita megjegyzések tételével, amelyet az érintett tagadott, így az állítások nem lettek bizonyítva – írja a Times of Israel.

(A kiemelt kép forrása a pixabay.com.)


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 ).

Comments

comments