370. Miért Fillon?

Bár a közvélemény-kutatók érezték és mérték Fillon erősödését, sőt, pénteken már volt mérés, ahol vezetett, első fordulós győzelme (mármint annak 44%-os mértéke) meglepett engem is. Mi történhetett?

Mindig óvatos vagyok egy ilyen eset után, hiszen ezt az előválasztást évek múlva is elemzik majd, annyira érdekesre sikerült. 

De álljon itt előzetesen néhány -szerintem – fontos szempont:

  • Sokszor mondtam és írtam, hogy az előválasztás mozgósítási verseny is lesz, hogy számít, ki kit visz el, milyen arányban vesznek részt a választáson a szocialisták és a Front National szavazói. Emiatt a közvélemény-kutatásokkal egy ilyen előválasztás során kiemelt óvatossággal kell(ett volna) bánni. Érdekes lesz látni a részletes kutatásokat, hátha megtudunk valamit a választók összetételéről…
  • Az “esélytelen” Fillon emelkedése öngerjesztő folyamat is lehetett: ahogy nőtt a támogatottsága, úgy vélhette egyre több szavazó, hogy érdemes “szíve szerint” szavaznia, mert a szavazata nem elveszett szavazat.
  • Fillon a korrupciós ügyektől és más botrányoktól szenvedő Nicolas Sarkozy logikus alternatívája lehetett, mint egy hasonlóan “radikális” jobboldali jelölt.
  • Juppé nagyjából hozta, amit mértek neki (bár neki is folyamatosan csökkent a támogatottsága), de Sarkozy és a többiek inkább alulteljesítettek. Elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban is  erősödött a “biztos szavazat” iránti igény.
  • A jelöltek között a programbéli különbségek inkább árnyalatnyiak, bár nem jelentéktelenek – a személyiség nagy szerepet játszhatott a választásban, s ez esetben az a kérdés, hogy miért a keményvonalas reformer győzedelmeskedett a kvázi-elnökkel szemben? Egyelőre nincs tökéletes válaszom.

(A kiemelt kép forrása a pixabay.com.)


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 ).

Comments

comments

370. Miért Fillon?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek