374. Itt az első fontos mérés Fillon győzelme után

Na kérem, megszületett az első komolyabb felmérés az előválasztás után, amely a jövő áprilisi első fordulóban Fillonnak 28-34%-ot, Le Pennek 23-26%-ot, aztán másodikban pedig 66-34-es Fillon győzelmet jósol. Néhány apróságot azonban vegyünk figyelembe.

Először is, még senki nem támadta igazán François Fillont és konkrétan a programját, vagyis annak ismertsége nem feltétlenül nagy. Az előválasztási folyamatban Juppé és Sarkozy, de főleg Sarkozy voltak terítéken, Fillon szinte a surranópályán győzött. Kérdés, hogy a program részleteinek bekerülése a közbeszédbe milyen hatással lesz a népszerűségére, különösen akkor…

… ha, másodszor, a Nemzeti Front és Marine Le Pen szociális populizmussal reagál Fillon programjára, azt elitistának és globalistának bélyegzi, a jobboldali jelöltet meg mondjuk a globalizmus, Brüsszel és Berlin helytartójának nevezi. Fillon jobbolali populizmusában van bőven potenciál egy ilyen támadásra.

Egyelőre most úgy tűnik, hogy Le Pen rosszabbul szerepel Fillonnal szemben, mint Juppével szemben szerepelt volna, de várjuk ki a végét, az FN-nek egy hét alatt az egész elnökválasztási stratégiáját újra kellet gondolnia. Most úgy tűnik, hogy a baloldali szavazók a második körben Fillon számára jelentenek tartalékot, és ha az erőviszonyok változatlanok maradnak az első körben (mármint az élen), akkor Le Pen egyetlen feladata a következő hónapokban, hogy a tartalék-problémán változtasson.

Harmadszor: egy-két nappal Fillon nagyarányú győzelme után még működhet a “győzteshez húzás” is, úgyhogy legyünk ezzel a méréssel óvatosak, mindenesetre már ezekből a számokból is látszik, hogy fél évvel a választás előtt Le Pen komoly jelölt. Fillon tudhatja ezt a legjobban, aki Le Penénél nagyobb hátrányt dolgozott le az előválasztás során, mindössze pár hét alatt (az első fordulóban meg simán hibahatáron belül vannak, ott is indokolt az óvatosság).

Negyedszer, a baloldali jelöltek osztódással szaporodnak, s a szocialista jelölt, ha az a közülük legjobban teljesítő Manuel Valls is, ötödik helyen végezne az első fordulóban (a függetlenként induló Emmanuel Macron viszont a harmadik helyen áll, de 13-17 pontjával a 20%-ot sem éri el).

Még nem tudjuk, hogy Valls egyáltalán indulna-e, és ki ellen… és mit csinál Hollande? Neki ez a mérés azt mutatja, hogy ha el is indul, kivégzéssel felérő vereséget szenved majd. Szóval azt mondom, várjunk, mert még nem tiszta a kép. De pillanatfelvételnek jó ez a netes mérés, legalább látjuk, nagyjából mi a helyzet. Aztán majd figyeljük a tendenciákat…


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett az írás, akkor kérlek, oszd meg barátaiddal, hagy olvashassák ők is (alább a gombok 🙂 ).

Comments

comments