383. Fillon jelöltsége az összeomlás szélén?

Alain Juppé kijelentette, hogy François Fillon visszalépése esetén nem vállalja a republikánusok elnökjelöltségét – pár óra alatt idáig jutott a Fillon-kampány, miután maga a jelölt azt mondta egy televíziós adásban, hogy ha meggyanúsítják a felesége parlamenti foglalkoztatása ügyében, akkor visszalép.

Azok közé tartozom, akik azt gondolják, hogy a Filonnal szembeni támadás (a felesége kamuállásáról szóló szivárogtatás) házon belülről jött, olyan valakitől, akinek a republikánusok közül rosszul jött a liberális-katolikus jelölt előválasztási győzelme. És ők bizony sokan vannak. Fillonnak másfél hónap alatt sem sikerült teljes egészében rendet és egységet teremtenie az ellenzéki párt soraiban. 

E szivárogtatással azonban már nem a pártegység a fő kérdés, hanem a jelöltség maga, azaz Fillon politikai kövője (a találgatások persze megindultak: kinek lehet érdeke Fillon kiesése, ki akarhat bosszút állni rajta stb.).. 

Folyik a nyomozás

A vita tárgya nem önmagában az, hogy François Fillon a saját feleségét foglalkoztatta, ez Franciaországban önmagában legális. A vita arról robbant ki, hogy Fillon környezetében nem nagyon találkoztak az asszonnyal munkavégzés közben (Fillon maga azt állítja, hogy a felesége emberekkel találkozott, sajtószemléket csinált, információkat hajtott fel neki, rendezvényeken képviselte). 

Egy újságírónőt, aki Fillon-életrajzot írt, pénteken hallgat ki a rendőrség, mivel “Fillonon dolgozva”, Penelope Fillont magát is meginterjúvolva úgy találta, hogy a feleség háztartásbeli, nem dolgozik (az újságíró azt is nyilvánosan jelezte, hogy a republikánusok részéről nagyon durva nyomásgyakorlásokra, telefonokra került sor vele szemben az elmúlt napokban). Korábbi cikkekben sem utalt senki arra, hogy Fillon felesége belefolyt volna férje munkájába, sőt, ennek éppen az ellenkezőjéről – a távolmaradásról – volt szó (2008-ban maga feleség állította, hogy néha elkíséri a férjét, és ennyi a szerepe).

Jelöltsége alapjait kérdőjelezi meg

François Fillon jelöltségének alapjait kérdőjelezheti meg ez a botrány. Fillon ugyanis a tisztesség, a visszafogottság, a takarékosság jelöltjének állította be magát, s ez a vita alapjaiban kérdőjelezi meg a hitelességét, akkor is, ha őt személyesen nem gyanúsítják meg (ha meggyanúsítják, az még rosszabb, erre az esetre már előre levonta a következtetést: akkor nem indul a választáson). 

Emlékezetes, s a francia sajtó is gyakran idézi, hogy Fillon azzal támadta Nicolas Sarkozy-t az előválasztási időszakban, hogy “ki tudná elképzelni De Gaulle tábornokot gyanúsítottként?”, utalva Sarkozy számos folyamatban lévő ügyére. Egy esetleges gyanúsítás teljesen lerombolná a felépített politikai személyiséget. 

Talán érezte Fillon is, aki először nőgyűlölőnek ítélte az ügyet kiteregető cikket, s közölte, hogynem kell magyarázkodnia. Aztán rájött: kell.

Comments

comments

383. Fillon jelöltsége az összeomlás szélén?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek