384. A nap versenye: kinek rosszabb?

François Fillon január 29-én, azaz ma nagygyűlést tart és beszédet mond. A gyűlés eredeti célja természetesen az amúgy is lendületet vesztő Fillon-kampány lendületbe hozása lett volna – a legfrissebb vádak fényében azonban Fillon legjobb esetben is csak a kampánya életben tartását érheti el. Nincsenek jobb helyzetben a szocialisták sem: ők is az életben maradásért küzdenek az előválasztásuk második fordulójában. Szó szerint.

Hogy Fillon az életben maradásért küzd, azt könnyű belátni. Ő maga jelezte, hogy ha eljárást indítanak ellene a Penelopegate-ügyben, akkor lemond a jelöltségről – pár napja Nicolas Sarkozy csalódott hívei és a tanácstalanok is azon agyalnak, hogy lehetne túlélni párt-szinten Fillon esetleges távozását, különösen miután Alain Juppé, az előválasztás másik finalistája egyértelműen jelezte, nem kíván beugrani Fillon helyett. 

A szocialisták (PS) esetében nem ennyire egyértelműen látható az életveszély, de ettől még fennáll. Benoît Hamon és Manuel Valls irányvonalai annyira különböznek, hogy egyes támogatóik nagyon rosszul éreznék magukat, ha az ellenfelet kellene majd támogatniuk a kampányban (ne felejtsük, Hamon és hívei Hollande és Valls belső baloldali ellenzéke voltak). Egyes Valls-párti képviselők nyilvánosan azt szeretnék, ha nem kellene résztvenniük egy esetleges Hamon-kampányban. Hamon hívei is közelebb érzik magukat a radikális Jean-Luc Mélenchonhoz , mint Manuel Valls-hoz, vagy éppen a függetlenként induló Emmanuel Macronhoz.

Hogy mi történik ma este, hosszú távon befolyásolhatja a Szocialista Párt jövőjét. Hány képviselő, erős ember mondja azt, hogy nem támogatja a szocialista jelöltet? Nyíltan mondják-e, vagy csendben szabotálnak? Megindulnak-e a sztorik egy történelmi nagypárt széthullásáról? Képes-e ebből esetleges Mélenchon vagy Macron profitálni? Hogy látják ezt a szavazók? Vagy ellenkezőleg, indokolatlannak bizonyul-e az aggodalom és képes lesz-e a majdani jelölt egységet teremteni (ami nem lesz könnyű ügy, hiszen még a győzelemre ténylegesen esélyes Fillonnak sem jött össze)?

Ezek a nap kérdései, ezekre keressük a választ. Nagy figyelemmel.

Ami biztos, hogy jelenleg a két hagyományos nagy pártnak igencsak rossz és a verseny nagyon erős, hogy kinek rosszabb – talán ma a republikánusoknak egy kicsit rosszabb, mert ők egy győztes meccset veszthetnek el egy pillanat alatt, ha nem vigyáznak.

Comments

comments