385. Visszalép-e Fillon?

Egyre többször olvasni a sajtóban François Fillon visszalépéséről vagy visszaléptetéséről, mivel a feleség-gate egyre védhetetlenebbnek tűnik (kiderült, az asszony például úgy volt parlamenti asszisztens átlagon felüli asszisztensi fizetésért, hogy nem volt parlamenti e-mail címe és belépőkártyája sem). Fillon “leépítése” nehéz ügy lesz a jobboldalon, de közeledik a pillanat, amikor nem lesz más választás.

Sajtóhírek szerint már csak az a kérdés, ki meri először kimondani, hogy Fillonnak annyi. Nyilvánosan állítólag még mindenki tartja magát a republikánusoknál, a háttérben azonban mindenki a “B-terven” gondolkodik (nyilván először mindenkinek lelkileg is fel kell dolgozni, hogy egy kvázi megnyert pozícióból kell életben maradási üzemmódra kapcsolni).

A novemberi jobboldali előválasztás második helyezettje, Alain Juppé már megüzente, hogy nem vállalja a jelöltséget, más pedig nem nagyon van: a harmadik helyen végzett Sarkozy nehezen jöhet szóba, hiszen azt mégsem mondhatják a republikánusok, hogy Fillon belebukott egy korrupciós ügybe, de azért szavazzatok helyette a többszörös gyanúsított Sarkozy-re…

Az első számú feladat tehát találni valakit, akivel tisztességesen végig lehet csinálni az elnökválasztást, és aki  arra is alkalmas, hogy – ha úgy alakul – ellenzékben vezesse a pártot.

Bár Fillon arra inti a republikánusokat, hogy tartsanak ki, az idő mégiscsak sürget. Kijöttek az első mérések, amelyek azt sugallják, hogy ha most vasárnap lenne a választás, sem szocialista, sem republikánus nem lenne a második fordulóban, Fillon pedig 20% alatt végezne (az elnökség pedig Emmanuel Macron és Le Pen között dőlne el). Ezzel nekem is alakítanom kell a korábbi előrejelzéseimen, hiszen “természetesen” ezzel Emmanuel Macron győzelmi esélyei elképesztő mértékben megugrottak, sőt, így már a szervezettség dolga sem lenne feltétlenül annyira fontos szempont (a kérdés, hogy csak egy pillanatra nőttek meg az esélyei, vagy tartósan?).

A republikánusoknak hamarosan dönteniük kell: szembemennek-e az egyelőre kitartani akaró jelöltjükkel, az előválasztáson szavazó választókkal, vagy nem? Ha szembemennek, milyen legitimitása lehet az új embernek?

Egy biztos, ha tologatják a döntést, a választók majd döntenek helyettük, és azt már nehéz lesz helyrehozni.

(Kiemelt kép: Fillon védekezése a politikus Instagram-profilján.)

Comments

comments