395. Macron sérülékeny

Az elmúlt hetekben – magamat is meglepve – kénytelen voltam időről időre azt mondani, hogy a francia elnökválasztás esélyese ebben a pillanatban Emmanuel Macron. Nem tudok mit tenni, a számok ezt mutatják, akármennyire is valószínűtlen. Csakhogy a hangsúly azon van, hogy “ebben a pillanatban”. Azaz ez még bőven változhat. A Macron-jelöltség ugyanis igencsak sérülékeny. Íme az okok.

1. A program hiánya.

Emmanuel Macron csak március 2-án mutatja be a programját, egyelőre csak nagy elveket és foszlányokat tudunk arról, hogy mit szeretne elnökként csinálni. Ez önmagában nem baj, persze, nem elvi probléma van ezzel: a késői programbemutatás viszont könnyen lehet, hogy visszaüt, ha a programban olyan pontok is vannak, amelyek éppen azokat a csoportokat taszítják, amelyeknek Macron dolgozik (Macron gépezete profi gépezetnek tűnik, talán figyelnek erre is, de az alábbi, 2. pontom fényében azért ne dobjuk ki ezt a kockázatot).

2. Vitás nyilatkozatok

Emmanuel Macron az elmúlt napokban a francia sajtó egyik legizgalmasabb témája volt, miután kijelentette, hogy a gyarmatosítás emberiség elleni bűntett volt. Ez természetesen a jobboldalnál és a radikális jobboldalnál verte ki a biztosítékot (az alternatív narratíva az, hogy “jó, jó, nem volt barátságos a gyarmatosítás, de a civilizációs előnyeit sem kell tagadni, úgymint közigazgatás és szervezeti tudás, oktatás, egészségügy, infrastruktúra-fejlesztés”). Csakhogy Emmanuel Macronnak kellenének egyes jobboldali szavazók is a jó szerepléshez – talán ezért jelentette ki nemsokkal ezután, hogy a melegházasság törvénybe iktatásakor a házassági egyenlőség ellenzői “meg lettek alázva”. Ezzel viszont a baloldal egy részét haragította magára, igaz, azt elérte, hogy egy icipicit kevesebb szó esik a gyarmatosításról. A legrosszabb forgatókönyv persze az, ha emiatt a kockázatos játék miatt  jobb- és baloldali szavazókati s veszít…

3. És ha már szavazóbázis: 

Macron szavazóbázisának egyetlen érdemi mutatója van, ez pedig az, hogy középosztályi és diplomás (az első fordulóban még a fiatalok aránya sem kiugró, a második körben viszont a fiatalok inkább választják őt, mint Marine Le Pent). Csakhogy ez a szavazóbázis nem különösebben elkötelezett vagy stabil, a megkérdezett Macron-szavazóknak mindössze 36 százaléka mondja, hogy biztos szavazó, és ez a szám csökken. Márpedig Macron vezet Fillon előtt a második fordulóba kerülési versenyben, de a különbség köztük hibahatáron belüli. Mondjam tovább?

4. Ha Fillon lőtávolon belül marad…

… könnyen lehet, hogy a mozgósítás hatékonysági foka dönt majd. És ebben az esetben az RPR/UMP/republikánus mo9zgalom évtizedes, beágyazott politikai gépezete lehet, hogy hatékonyabb lesz, mint Macron frissen gründolt mozgalma. Ebben az esetben Fillon a harmadik helyről visszakúszhat nemcsak a versenybe, hanem egyenesen az elnökségbe (bár annyiban fogalmazzunk óvatosan, hogy Marine Le Pen Fillon számára ezerszer veszélyesebb második fordulós ellenfélnek tűnik, mint Macron számára). Igaz, hogy ha Fillon visszakúszik a versenybe, négykézláb teszi, igaz, hogy minden hitelességét elveszítve, de meglehet Fillonnak az elnökség, ha legyűri Macront. Vagyis: amíg Macron előnye Fillonnal szemben nem megnyugtató (és nem az), addig Macron nem lehet nyugodt. Nyilván kevés francia szurkol jobban ezekben a percekben, mint Macron, hogy indítsanak mielőbb szép hangos eljárást Fillon ellen.

5. Az orosz faktor

Végül meg kell említeni az orosz problémát: a Macron-kampány a napokban jelezte, hogy folyamatos elektronikus támadások érik, illetve kritizálta a Kreml előretolt hadállásait is (RT és Sputnik), hogy Macron ellen dolgoznak. Utóbbiak ezt cáfolták, mindenesetre Franciaország megüzente, hogy következményei lesznek annak, ha bárki beavatkozik a választási folyamatba. Macron nem ellenséges Oroszországgal, de európai elkötelezettsége (értsd: az integráció erősítése iránti igénye) ellenkezik az orosz stratégiai célokkal. A Kreml nyilván nyugodtabb lenne, ha az oroszbarát és az integrációval óvatosabb Fillon, vagy az oroszbarát euroszkeptikus Le Pen vezetné az országot a következő 5 évben.

(Kiemelt kép forrása: Emmanuel Macron twitter-profilja, @EmmanuelMacron)

Comments

comments