397. Süllyedő hajó és más mesék

A François Fillon ellen március 15-én meginduló eljárás előhozta a süllyedő hajó-effektust. Bruno Le Maire, az UDI és sokan mások ezekben a percekben azt mondják, itt a határ, kiszállnak a Fillon-kampányból. Pedig ez valójában csak erkölcsi határ: Fillonnak megvannak a szükséges támogató aláírásai (500 kell, választott tisztviselőktől országszerte). Ha indulni akar, indul. Itt tehát már mindenki csak a saját bőrét mentheti és láthatóan menti is…

François Fillon bázisa relatíve stabil volt eddig, a feleség-botrány kitörése után ráadásul sikerült is a republikánus bázis nagy részét összefogni és megmenteni, nyilván nem függetlenül attól az összeesküvés-elméletektől sem mentes áldozati póztól, melyben Fillon tetszeleg (bár én is tudom, attól, hogy valaki paranoid, még nem biztos, hogy nem üldözik).

A kérdés az, hogy a tegnap megindult kilépések és elhatárolódások megindítanak-e egy újabb lefelé tartó trendet, pontosabban fogalmazva egy méginkább lefelé tartó trendet (Emmanuel Macron a Bayrou-támogatás megszerzése után elhúzott Fillontól és közelíti Marine Le Pen támogatottságát az első fordulóban, ami a Fillon-tábornak önmagában is rossz hír).

Pénzügyi és politikai okokból nem hiszem, hogy a republikánus kampány menthető lenne. Szigorúan véve jogi lehetőség se nagyon van Fillon “levételére”, hiszen az ártatlanság vélelme őt is megilleti (bár a vizsgálóbírók gyors döntése az eljárásról azt sugallja, hogy bőven van matéria a kezükben…). 

Bonyolíthatja a dolgot, hogy Fillon élő egyenes adásban mondta ki, ha eljárást indítanak ellene, akkor eláll a jelöltségtől. Nem teszi meg, tehát egy dolog biztos: ezt a szavát nem tartja be és ezzel támadható. Erre lehet hivatkozni és hivatkoznak is. Már látom a kampányfilmeket…

Egy ilyen helyzetben az egyszeri republikánus politikus vagy a) a hallgatás és a Fillon-bukás következményeinek vállalása mellett, vagy b) a saját mandátum, tekintély, erkölcsi tartás megőrzése mellett dönthet. Nyilván mindenki lázasan felméri a választókörzete hangulatát, és aki azt érzi, hogy jobb elhatárolódni, az elhatárolódik. Aki úgy érzi, hogy Fillont támogatja a körzete, az meg marad a hajón.

Nem zárom ki, hogy átbillen a mérleg, lesz kritikus tömeg, és a pénzügyi, politikai kockázat ellenére leveszik Fillont, mondván, úgyis bukunk, de legalább kezdjük újra tiszta lappal. 

Ennek lesznek előjelei: például egyre többen könyörögnek Alain Juppének, hogy vállalja, vagy egyre többen beszélnek arról, mennyit veszítene pénzben a republikánus párt új jelölés esetén. Vagyis amikor már nem Fillon személye, hanem az utódlás módja a téma, akkor lesz igazán közel a vég.

Comments

comments