398. Ez gyorsabb lesz, mint gondoltuk

Ha így megy tovább, François Fillon bukása gyorsabb lesz, mint azt előzetesen gondoltam: már bizalmi kampányemberek ugrálnak a süllyedő hajóról, gyakorlatilag színre lépett Alain Juppé, és Fillon is mintha készítené elő a visszalépését.

A süllyedő hajóról ugrálás folytatódik, ez talán a legkevésbé új – bár amikor kampányszóvivők és kampánymenedzserek ugrálnak, az nem elhanyagolható. 

Fillon megmaradt környezete a hírek során lassan úgy gondolkodik, hogy a politikai ellenfelekkel, meg a  “bírókkal” a jelölt csak-csak elbír, de a republikánus párt lázadásával már nem tud megbírkózni. Meglebegtették, hogy ha a vasárnapi Fillon-demonstráció nem lesz igazi erődemonstráció, akkor Fillon a hét elején bejelenti a visszalépését. 

Hogy mennyire felgyorsultak a dolgok, arra más jelek is utalnak. Az előválasztáson második helyezett Alain Juppé állítólag már felhatalmazást is adott a környezetének, hogy megkezdjék a tapogatózást a “beugrás” dolgában. Nicolas Sarkozy, a másik nagy ellenfél és az előválasztás harmadik helyezettje sajtóhírek szerint szintén nem zárja ki, hogy kiálljon Fillon mögül, bár nem is akarja direktben megtenni – úgy hírlik, csak Juppé jelére, kéznyújtására vár (Sarkozy hívei fontos és erős csoportot képeznek még mindig a párton belül, a volt elnök tekintélye korábban betöltött pozíciója okán megkérdőjelezhetetlen, bár az azért túlzás, hogy Sarkozy valamiféle árnyék-pártvezér lenne).

Vagyis beindult a folyamat, amelyről korábban beszéltem. Itt vannak a jelek: Fillon már gyakorlatilag egyedül, a többiek pedig már azon gondolkoznak, hogy hogy lehet őt lecserélni, és kire. Egy pénteki mérés szerint utóbbi a legkevésbé kérdés, ha ugyanis Juppé beindulna, akár az első fordulót is megnyerhetné, Le Pent pedig a harmadik helyre szoríthatná (és mondogattam, hogy Macron lendületben, Le Pen elé állhat, itt ez most meg is történt). A komolyabb kérdés. hogy pártjogilag és pénzügyileg hogy lenne a csere megoldható – ehhez igazából az kellene, hogy Fillon bedobja a törülközőt, és a többiek ott álljanak valaki más mögött.

A radikális melegházasság-ellenes mozgalom és maradékai támogatásával létrejövő vasárnapi gyűlés – mely önmagában is megosztja a pártot, állítólag Sarkozy-nek sem tetszik – ezért döntő jelentőségű lesz.

Objektíve most már az lenne a jó a republikánus pártnak, ha vasárnap nem lennének túl sokan, és a Fillon-kampány erre hivatkozva bedobhatná a törülközőt. Fillon már az akadálya a republikánus győzelemnek, nem az elősegítője – ha ezt felismeri, nem is viszi túlzásba a mobilizációt. Az 500 szükséges jelölést már összegyűjtő Fillon visszalépése nélkül most már nincs B-terv, tartják a republikánusok, mert annyira “radikalizálódott” a Fillon-bázis, hogy ha a jelölt nem szólít fel a B-terv támogatására, akkor széthullik a kampány.

Comments

comments