411. Live kommentár (május 8-ig folyamatosan frissül!)

Marine Le Pen és Emmanuel Macron a második kör résztvevői. A második fordulós kampányt Marine Le Pen sokkal erőteljesebben és sikeresebben indította, mint Emmanuel Macron. A kettős vita május 3-án lesz.

A hírfolyamot folyamatosan frissítem, így érdemes időről időre visszatérni. Kisebb-nagyobb elemzések, infók, minden jön, amit érdekesnek és fontosnak tartok.

NAGYON FONTOS!

Kicsit hosszu lett ez a kommentár-folyam, ezért a szerkesztő közölte, elege van belőlem. Nyitottam egy újat, ott folytatjuk!

2017. MÁJUS 2.

05:24 Tegnap

Azon túl, hogy megvolt a szokásos összecsapás a rendőrökkel, tüntetés és ellentüntetés, a jelöltek elsősorban egymást minősítgették május 1-én. Még nem érzem pontosan, hogy ki nyerte a napot. Hátha lesz mérés.

Mindenesetre a nyilvánosságra kerülő mérések továbbra is 59-61 pont közé teszik Macront, ami elég stabil történetet jelez, a kampánya minőségétől függetlenül.

05:23 Macron tényleg Frexittel fenyeget?

Erről írtam egy rövidet.

2017. MÁJUS 1.

10:11 Nagy nap ez a mai.

Nemcsak a munkaszünet miatt. Le Pen és Macron is nagygyűlést tart, felszólal Jean-Marie Le Pen (!) az FN egy rendezvényén, valamint tüntetnek is a Nemzet Front ellen. Az esti tévéműsorban Macron biztosan megjelenik.

01:18 A munka ünnepe, avagy kire szavazott a francia munkásság?

Ha szavazott, akkor arra, akire eddig is. Íme “munkaünnepi” bejegyzésem.

2017. ÁPRILIS 30.

14:33 A napokban megkérdezte tőlem egy újságíró, hogy a Fidesz másol-e Le Penről

A válaszom az volt, hogy Orbán ambíciója inkább az (főleg migrációs ügyekben), hogy ő legyen a trend-setter, akit másolnak. Ma megjelent ez az interjú a Le Monde-ban, ami egy kis illusztráció az elemzésemhez.

13:55 Miért tűnik Le Pen kampánya sokkal erősebbnek, mint Macroné?

Megírtam.

12:55 A Dupont-Aignannal történt megegyezés a programot is érinti.

Ez kiváló lehetőség Le Pennek, hogy visszavegyen az euró-ellenes diskurzusból egy kicsit. Le Pen élt is a lehetőséggel. Egyes politológus-kollégák szerint egyébként ez a Dupont-Aignan-féle megegyezés mobilizálhatja a Le Pen-elleneseket. Szerintem ez akár még el is képzelhető, de Le Pen szempontjából a második fordulós mobilizáció már nem igazán fontos (ezért nem).

12:51 A pápa is véleményt mondott a francia választásról

Méghozzá úgy, hogy nem mondott véleményt. Ferenc pápának ugyanis igazából nincs kiforrott véleménye a francia helyzetről, mondta. Az egyik jelölt a kemény jobboldalt képviseli, a másikról viszont nem tudja, honnan jön.

2017. ÁPRILIS 29.

13:45 Beszélgetésem a Marosvásárhelyi Rádió adásában

Íme:

11:35: Le Pen bejelentette

…hogy megválasztása esetén Dupont-Aignan lesz a miniszterelnök.

11:03 Mélenchon nem szavaz Le Penre, de nem mondja meg, hogy ha úgy nem, akkor hogy szavaz

Mélenchon kezd viccessé válni ezzel. Gondolom, érvénytelenül fog szavazni.

10:57 Leváltották az FN átmeneti, holokauszt-relativizálás miatt támadott elnökét…

… de az új átmeneti elnök ellen is folyik egy nyomozás gyűlöletre uszítás miatt. Hát igen, ez még mindig az ördögűzés korlátai című fejezet.

10:36 Jean-Marie Le Pen a Champs-Élysée-merényletben megölt rendőr, Xavier Jugelé búcsúztató ceremóniáját támadja

… mert a terrorista által megölt rendőr meleg volt, és mert Etienne Cardiles, a párja (akivel regisztrált élettársi kapcsolatban élt) is szót kapott. Marine Le Pen viszont a maga részéről azt mondta, hogy nagyon méltónak találta a megemlékezést, és nagyon megérintette Xavier Jugelé párjának a beszéde.

10:29 Le Pen mellé állt a szuverenista Debout la France elnöke

Nem meglepő, megírtam, miért nem. Ez csak azt lepi meg, aki nem érti, mit csinál Le Pen.

2017. ÁPRILIS 28.

09:38 Mondtam, hogy aludnom kell egyet a hosszabb elemzésre

Aludtam. Itt van, az Élet és Irodalom mai számában.

09:35 Tíz válasz az első forduló után

A rend kedvéért: ha az ember kérdez, válaszoljon is.

09:13 Le Pen megint egy lépéssel közelebb került az Élysée-palotához

Meg is írtam, hogy miért.

08:40 Emmanuel Macron Lengyelországot fenyegeti uniós szankciókkal

7-es cikkely, minden, ami kell. Magyarországot nem említi, a lengyel olcsó munkaerőtől kicsit jobban félnek a franciák, és ugye az a bizonyos Whirlpool-üzem is Lengyelországba költözne… (ott csapott össze szerdán Macron és Le Pen)

08:38 Újabb infók Le Pen átmeneti utódjáról, Jean-François Jalkh-ról

Úgy tűnik, hogy ő Le Pen piszkos és / vagy problémás melóinak a végrehajtója: kampányfinanszírozási struktúra (ebben az ügyben nyomoznak is ellene csalás miatt), Jean-Marie Le Pe kizárása… ilyen pedigrével Le Pennek nem kell a pozíciója miatt aggódnia, az biztos…

2017. ÁPRILIS 27.

16:21 Az ördögűzés korlátai

Marine Le Pen átmeneti utódja az FN élén 17 évvel ezelőtti holokauszt-relativizáló kijelentései miatt áll tűz alatt.

12:46 Előadás a Republikon konferenciáján Eric Fournier nagykövet úr és Balázs Péter volt külügyminiszter társaságában.

Beszámoló itt.

08:50 Emelkedett a munkanélküliség

1,3% csak az előző hónapban… Nem éppen Macronnak kedvező adat.

07:50 Azon gondolkozom, hogy Le Pen tényleg dinamikusabb kampányt kezdett, mint Macron.

Eddig minden napra jutott szinte egy erős üzenete (szimbolikus lemondás a pártelnökségről, Macron gyárlátogatásának meghekkelése – tegnap Macron után ment egy gyárba, s míg előbbi a szakszervezetekkel tárgyalt, utóbbi a munkásokkal fotózkodott). Viszont azt is látnunk kell, hogy egy hozzávetőlegesen 60-40-es állásnál Le Pen van lépéskényszerben. Macronnak elég, ha nem követ el hibát, és mivel már elkezdett épülni a narratíva, hogy arrogáns, azt már tudjuk, hogy Macron is képes hibázni. Indokolt tehát az óvatos kampány.

2017. ÁPRILIS 26.

11:55 Manuel Valls szerint a szocialista pártnak vége…

… a kormányzóképes baloldalnak a Macron-féle többséghez kell csatlakoznia. Ezzel a megállapítással nehéz vitatkozni, mivel a PS környékén nem nagyon látni olyan politikust, aki képes lenne az újjáépítésre. A kérdés, hogy a baloldal baloldalát Valls át akarja-e engedni egyúttal Mélenchonnak és szövetségeseinek?

09:03 Macron beszólt Hollande-nak

Több elemzésemben is utaltam rá, hogy Macron legnagyobb gondja most az lesz, hogy egyensúlyozzon az újdonság, és az őt támogató “régi elit” határán. Tegnap este Nemzeti Front-ügyben ügyesen vissza is szólt Hollande-nak, aki jó tanácsokkal akarta ellátni: kicsit későn ébredt ebben az ügyben, lett volna lehetősége kezelni…

08:59 Szép jó reggelt mindenkinek! Megkezdődött az udvarlás Mélenchon szavazóinak Le Penék részéről.

Florian Philippot FN-alelnök teljesen egyértelmű és nyílt üzenetet küldött a radikális baloldali szavazóknak, a közös pontot például az unióellenességben megtalálva. Jean-Marie Le Pen is udvarolt egy sort Mélenchonnak. Teljesen egyértelmű, hogy a radikális baloldali bázis átszavazása az egyik leginkább nyitott kérdés a második forduló előtt. Mélenchonék közben megkezdték az ígért konzultációt, ahol az otthonmaradás, az érvénytelen szavazat és Macron támogatása között dönthetnek a voksolók. Döntés jövő héten keddre várható.

Közben Christine Boutin, a Kereszténydemokrata Párt volt elnöke Marine Le Pen támogatására szólított fel Macron gyengítése céljából. A francia katolikus egyház nem adott konkrét javaslatot a második fordulóra.

2017. ÁPRILIS 25.

16:20 Hamarosan Nicolas Sarkozy is bejelentheti, hogy Macront támogatja.

Azt nem tudni, egyben felszólítja-e a híveit is, hogy rá voksoljanak.

11:10 Le Pen azt mondja, nem az FN elnöke (átmenetileg)

Hanem elnökjelölt. Vagyis szimbolikus üzenet révén igyekszik szélesíteni a bázisát.

06:15 Szép, jó reggelt! Készülök. 7:30 körül a Heti TV-ben láthattok, a Pirkadatban elemzek.

A republikánusok végül egy olyan nyilatkozatban szólítottak fel Macron támogatására, amelyben nem szerepel Macron neve. Alig várom az első méréseket az átszavazásokról. A republikánus bázis mellett a radikális baloldal fegyelmezettsége is kérdéses.

2017. ÁPRILIS 24.

20:29 Mára vége, az elemző kidőlt.

Holnap folytatjuk a republikánus belvillongásokkal, Le Pen újrainduló kampányával. Addig is nézzétek Balót az éjjel! Szép estét!

17:07 Ezt a 444 szúrta ki:

Nagyon érdekes, hogy a középkorosztály jelöltje Le Pen, a fiatalok Macront és Mélenchont, a legidősebbek Fillont támogatták. Mondjuk az szerintem eufemikus, hogy Mélenchon újbaloldali… ott van azért mögötte a kommunista párt is…

16:42 Emmanuel Macron felelőssége történelmi: ha a kormányzása sikertelen lesz, jöhet Le Pen-elnök.

Erről beszéltem a HírTV-nek. Kicsit ki is fejtem, mire gondolok: Le Pen népszerűségét az általa felvetett problémák adják, meg az, hogy eredményeket ígér. Ha nem szállítja Macron az eredményeket, nincs az a Le Pen-ellenes front, ami megállíthatja.

16:38 Hollande is Macronra szavaz.
Nem meglepő.

14:40 Most egy kis szünet, négy körül folytatom

11:52 A választás fő üzenete: nem Ti kelletek. 

A 24.h-nak írtam egy gyorselemzést. A hosszabbra még alszom egyet. 🙂

10:00 Gyorselemzésem az ATV-ben

09:05 Pár pillanat múlva a Klubrádióban hallhattok

Egy hosszabb elemzéssel, a Reggeli Személy című műsorban.

8:48 Nem vagyok a Wikipedia nagy híve, de ez a rajz onnan van, és nagyon beszédes.

8:16 Macron és Le Pen is változás, mondják a franciák

Megmérték, hogy mi motiválta az Emmsanuel Macronra és Marine Le Penre szavazást. Az Ipsosnál válaszadók 64%-ban, illetve 65%-ban mondták azt, hogy az újdonság, a változás igénye miatt dôntöttek Macron és Le Pen mellett. A program, az elnöki karizma és a többi csak ezután jön. Ezek a számok arra utalnak, hogy komoly protest-jellege volt ennek a voksolásnak…

06:09 Jó reggelt mindenkinek! Folytatom a közvetítést. Íme a közel-végeredmény, 97%-os feldolgozottságnál:

2017. ÁPRILIS 23.

22:36 Most lezárom a frissítést…
… de reggel hat körül jövök vissza az éjszaka folyamán véglegessé váló eredményekkel. A napot 06:30 körül az ATV-ben kezdem, aztán a nap folyamán számos elemzéssel jelentkezem (a csúcsforgalomban ülőknek-araszolóknak 7:30 körül a Kossuth Rádiót, vagy 8:20 körül a Civil Rádiót javaslom!). Addig is mindenkinek jó éjszakát!

22:33 Macron a franciákhoz szól

Azt mondja, érti az elvárásaikat, és elnök akar lenni, minden francia elnöke, a patrióták elnöke (a nacionalistákkal szemben). Hosszan sorolja, hogy milyen elnök szeretne lenni és mit kíván tenni elnökként és kéri a franciák szavazatát és támogatását. Nagyon fontos, hogy máris arról beszél, hogy milyen kormányzati többséget szeretne, azaz az elnökválasztás utánra is néz (nyilván nem véletlenül, tudja, és mondja is, hogy többséget kell építenie). A szinte már elnökként előadott beszédnek nagy demobilizációs kockázata nincs, mert a mobilizációt Le Pen jelenléte majd elintézi, Macronék valószínűleg ezzel is tisztában vannak. Macron arról beszél továbbá, nincs sorsszerűség – ezt a gondolatot mintha Sarkozy szótárából szedte volna…

22:26 Macron beszél

És úgy tudja, megnyeri az első fordulót. Üdvözli, megtapsoltatja az összes első fordulós jelöltet, akik kiestek mellőle. Nagyon barátságos köszönőbeszédet mond – szélesre nyitja a karját, tudja, hogy jobbról és balról is kell választókat elvinnie május 7-én, néha olyanokat, akik alapvetően nem szimpatizálnak a programjával, a személyével. Minden franciának ígéri az összefogást, békülékeny, hálás, kicsit mintha már győzelmi beszédet mondana…

22:20 Még Le Pen is megnyerheti az első fordulót

Az Europe1 a belügyre hivatkozva azt mondja, egyelőre Le Pen vezeti az első fordulós versenyt, de ez nem változtat azon, hogy mostantól (vagy még mindig?) Macron ennek a választásnak az esélyese.

22:13 Macron 62%-kal nyerné a második fordulót, ha most lenne.

A mérés, az adat friss vasárnap este készült.

22:05 Tíz kérdés, tíz válasz

Tegnap feltettem az első fordulóval kapcsolatban tíz kérdést. A kérdések legtöbbjére most már van válaszunk.

  1. Igen. Nagyjából igen.
  2. Igen.
  3. Igen.
  4. Nagyjából ugyanúgy szavaztak, mint azok, akik nem voltak bizonytalanok.
  5. Nagy mozgás nem volt.
  6. Ez a forgatókönyv nem játszik.
  7. Nem.
  8. Még nem tudjuk.
  9. Igen.
  10. Igen.

22:00 Mélenchon beszél

Azt mondja, éjfélig is eltarthat a számolás, majd lendületből támadja Emmanuel Macront és Marine Le Pent, a két potenciális finalistát. De azt azért elmondja, hogy akármi lesz az eredmény, elismeri.  Bejelenti, hogy konzultációt kezdeményez az aktivistáival arról, hogy mi legyen a második körös támogatás sorsa.

21:51 Jean-Marine Le Pen arról beszél az Europe1 rádión,

hogy keményebb, nemzetibb, provokatívabb kampánynak örült volna jobban Marine Le Pen részéről, de azért majd gratulál neki és megteszi a magáét a győzelméért. Daniel Cohn-Bendit megpróbálta kiszedni Le Penből, hogy akkor most nem tartja-e elég nemzetinek a lányát, de jött a reklámszünet. Kis színes.

21:50 Le Pen csütörtökön Nizzában kezd

Aztán május 1-én következik a szokásos nagy FN rendezvény.

21:25 Hogy készülnek a most ismert becslések?

A most közölt számok már nem közvélemény-kutatások, hanem szakértői becslések. Valódi szavazókörökben, valódi szavazatokból vett mintát használnak ehhez a közvélemény-kutatók. Azért bizonytalan a helyzet, mert most később zártak be a szavazókörök, később kezdődhetett a számolás, és a becslés.

21:17 Mélenchon nem ismeri el az eredményeket, amíg nem ér véget a számolás, még reménykedik a nagyvárosokban?

21:15 Marine Le Pen beszél

Le Pen történelminek nevezi az eredményét, és kifeszíti a politikai teret Emmanuel Macronnal szemben: az ellenfél a globalizáció, no meg Hollande örököse. Származástól függetlenül szólítja meg a “hazafiakat” és “nemzeti egységre” szólít fel. És De Gaulle-ra is hivatkozik… annak a pártnak a jelöltje, amely a gaulle-izmus elleni aktivistákat is tömörítette.

21:08 A kampány még hat hétig tart

Sem Emmanuel Macron számára, sem Marine Le Pen számára nem garantált a parlamenti többség. Vagyis a választás nem ér véget május 7-én. Akárki lesz az elnök, a kormányzása első heteit azzal fogja tölteni, hogy kőkeményen harcol a parlamenti többségért, koalíciós partnereket keres, választókat győzköd…

20:58 Az előzetes mérések szerint Emmanuel Macron lehet a második forduló győztese…

…azaz Franciaország következő elnöke. Ideje olvasgatni egy kicsit arról, hogy mit is képvisel.

20:57 Alain Juppé is Macron mögé áll

Ezen azért nem lepődünk meg.

20:54 Hollande elnök ma este nem nyilatkozik

De később fog.

20:53 És azért ne feledkezzünk meg Hollande elnökről sem

Mert ő ugyan nem indult, de ilyen “sikeres” és “népszerű” kormányzás után jó eséllyel egy volt minisztere költözhet az Élysée-palotába. Ami azért nem semmi politikai teljesítmény, ha jobban belegondolunk.

20:50 Úgy hírlik, kezdődnek az utcai megmozdulások…

… a Bastille-nál állítólag már összecsapások voltak.

20:45 Fillon magára vállalja a vereség felelősségét

Nem is nagyon tehet mást. Már a nemzetgyűlési választásokról beszél, azt üzeni a szavazóknak, hogy szavazzanak a jobboldalra. A második fordulóra azt javasolja, hogy a választók Emmanuel Macronra szavazzanak, ne a radikális jelöltre. Azaz azt mondja, ő oda szavaz – de ez mégiscsak azt jelenti, hogy a szavazói is tegyenek így…

20:40 Jean-Luc Mélenchon ma este nem mondja meg, kit támogat a második körben

Gondolom, a lelkiismereti szavazás és Macron között hezitál, egyes hírek szerint az aktivistákkal is lehet erről konzultáció.

20:35 A Le Monde csinált egy érdekes képet

Arról, hogy a két nagy párt az első fordulóban történetileg milyen eredményeket ért el. Látszik, hogy az idei első forduló történelmileg alacsony közös arány.

20:28 A miniszterelnök megszólalt

Bernard Cazeneuve ugyancsak Macron támogatására szólított fel.

20:21 Két olyan jelölt jutott a második körbe, akik nem vettek részt előválasztásban…

… hanem a karizmájuk emelte fel őket. Az előválasztás rendszerét mind a szocialistáknak, mind a republikánusoknak újra kell gondolniuk. Idén olyan jelölteket választottak, akik nem bizonyultak – lelkesítőnek.

20:20 A Fillon mögötti összezárás végül is irracionális döntésnek bizonyult

Persze utólag könnyű okosnak lenni. De továbbra is igaz: ha Fillon kiszáll, a republikánusok megnyerhették volna a választást.

20:16 A baloldal nem halott…

… mondja Hamon a beszédében. Igaza van, a Szocialista Párt, mint a baloldal eddigi vezető pártja, végül is nem halott, csak haldoklik. Hamon egyébként Macron támogatására szólított fel, akit egyben politikai ellenfélnek nevezett. Mint mondta, Marine Le Pen nem ellenfél, hanem ellenség.

20:11 François Fillon fél évvel ezelőtt még tuti befutó volt

Ma megalázó vereséget szenvedett és valószínűleg véget ért a politikai karrierje. A hagyományos nagy pártok jelöltjei ezzel kiestek. A pártrendszer átalakulása folytatódhat.

20:10 A kormányzó Szocialista Párt ennyire rossz estére nem számíthatott

A párt jelöltje, Benoît Hamon 6 (hat!) százalék körül áll. Elképesztően nagy vereség.

20:05 Ne felejtsük el, hogy ezek becslések, lehetnek még mozgások

Az Ipsos számai szerint Fillon és Mélenchon 20% alatt lehetnek és a harmadik helyért harcolnak.

20:05 A francia média által közölt becslések (!!!) szerint szerint az eredmény…

… nagyon szoros. Amit tudunk, az az, hogy a becslések szerint

Emmanuel Macron és Marine Le Pen vezet 22-23%-kal. A Le Monde a Sofres számait közli.

19:47 A 17 órás részvételi arányok térképen a Fraceinfo-ról

Kapásból franc tudja, kinek jó. Az FN mintázata biztos nem látszik rajta.

19:40 Ez itt a reklám helye

A francia riporterek bort isznak. A magyar elemző kénytelen évszakhoz illő (heh 🙂 ) forró italokkal beérni…

maeste

19:25 Most készülnek a becslések

A sajtó pedig azzal foglalkozik, hogy kinek hogy néz ki az eredményváró rendezvénye, melyik jelölt éppen mit csinál. Van, ahol bort is felszolgálnak a riportereknek. Vive la France, a borral együtt.

18:59 Le Pen estéje lehet?

Nagyon izgalmas estének ígérkezik a mai. Ne menjünk el amellett, hogy a papírforma azt jelenti, az FN erősödése töretlen és folyamatos, és amikor a bizonytalanságnak vége, könnyen lehet, hogy nagyon feszült politikai pillanatok várnak a franciákra.

18:55 A belgák védik  döntésüket…

… hogy publikálták a számokat, hitelesnek nevezve őket. Jelezték, hogy később olyan számokat is kaptak, amelyekben Fillon versenyben van. További belga források is közölnek adatokat francia intézetektől, azokban is Macron – Le Pen második forduló tűnik a leginkább valószínűnek.

18:53 Ha Macron bejut a második körbe, és ha nyer…

… akkor az azt jelenti, hogy az elnökség megnyeréséhez már Franciaországban sem feltétlenül van szükség állandó pártszervezetre. Elég, ha valaki elég ügyes és hatékony kampányszervezetet tud építeni. Kicsit mint az amerikai mintában. Ilyesmiről beszélgetnek a fejem mellett elemzők, és ebben igazuk van.

18:40 Mi lesz a szavazókörök zárása után?

Amikor 19 órakor bezárnak a szavazókörök, két intézet mintavételes eljárással elkezd becsléseket készíteni az eredményekről. A későbbi zárás miatt gyorsabban kell dolgozniuk, mint eddig bármikor, hiszen két óra helyett csak egy órájuk lesz (a későbbi nyitvatartást a szivárgások elkerülése céljából találták ki, mert ugye a belga sajtó…). Ha nem nagyon szűk, akkor 20 órakor kettő, ha nagyon szűk, akkor 20 órakor három nevet hallunk majd. Aztán jöhet a számolás.

18.28 Most kicsit csönd van

De fél óra múlva zárnak az első szavazókörök. Aztán nyolcra készülnek a becslések, két vagy három név jelenik majd meg a képernyőkön.

17:27 A belga lapban megjelent exit pollról…

… azt mondja a közvélemény-kutatásokkal foglalkozó testület, hogy a nyolc legnagyobb intézet egyike sem készítette (vagy egyik sem vallja be, és a cikkben nincs megjelölve a készítő), ezért halálosan komolyan senki ne vegye. Mondjuk egyik intézetnek sem érdeke, hogy elismerje, ha az ő számairól van szó. A szivárgásokat elég szép bírságokkal jutalmazza a törvény.

17:14 Donald Trump olyat tweetelt, hogy azzal nem lehet vitatkozni, se jobbról, se balról

17:12 Ma nehéz határon túli franciának lenni

Mert sokat, akár 3-4 órát is várni kell, hogy az ember szavazhasson. SOk európai nagyvárosból érkeztek kígyózó sorokat mutató képek.

17:08 69,42%

Ennyi a részvételi arány 17 órakor. A 2112-es adat ugyanekkor 70,6 volt (lásd lejjebb). Viszont ne felejtsük, hogy most hétkor, sőt, egyes nagyvárosokban nyolckor zárnak a szavazókörök. Korábban hatkor vége volt a mókának.

17:00 Az AFP munkatársai unatkozhatnak

Mert az fotózták, hogy milyen kutyusok kísérték el a derék polgárokat szavazni. Az alábbinak az alkotója például Jeff Pachoud, forrás: Francetvinfo.fr.

16:52 Negyven éves összehasonlításban is kiugróan magas a déli részvétel…

… pedig mennyit bizonytalankodtunk a sok bizonytalan miatt! Most áttérhetünk az érvénytelen szavazatokon való agyalásra. Mert ugye attól, hogy a polgár úgymond teljesíti a kötelezettségét, nem biztos, hogy érvényesen is szavaz. Az AFP grafikája beszédes:

16:36 Az exit poll is felmérés…

… tehát van hibahatára. Ezt se felejtsük el! Vagyis ugyanolyan óvatosan kell kezelni, mint a korábbi méréseket, főleg ennyire szűk különbségek esetén.

16:27  Le Pen – Macron összecsapás felé?

Ha Marine Le Pen 20% feletti eredménnyel jut a második fordulóba, az kétségtelenül a párt valaha volt legjobb elnökválasztási eredménye lesz. Marine Le Pen helyét szinte biztosra mérik a döntőben hosszú hónapok óta, emlékeztek, mindig amellett érveltem, hogy a második hely (azaz a “másik kiadó hely”) a kérdéses, ezért mindenki arra megy. Az FN számára tehát kifejezetten kudarc és csalódás lenne egy harmadik hely, akkor is, ha az abszolút szavazatszám esetleg soha nem látott magasságba ugrana…

16:17 Van már kiszivárgott exit poll

Egy Belgiumban kiszivárgott exit poll szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen juthatnak a második körbe, 24, illetve 22%-kal. Fillon 20,5, Jean-Luc Mélenchon pedig 18%-ra számíthat. Ha minden így marad, az papírforma. Franciaországban a kampánycsend kissé archaikus szabályozása miatt nem lehet ezeket az eredményeket publikálni – de a belga, svájci stb. lapokat semmi nem korlátozza.

Comments

comments

411. Live kommentár (május 8-ig folyamatosan frissül!)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek