416. A munka ünnepe, avagy kire szavaztak a francia munkások?

A nap adja magát, hogy megnézzük, miként szavaztak a francia munkások a 2017-es elnökválasztás első fordulójában. Eddig is tudtuk, hogy a munkásság nem idegenkedik a Nemzeti Fronttól, de vajon így volt-e ez idén is?

A rövid válasz az, hogy igen, így volt.

De kezdjük az elején!

Pár évvel ezelőtt, 2015-ben írtam egy cikket a szélsőjobboldali francia munkásról a Dinamó Műhely blogjára. Ebben a cikkben a következő megállapításokat tettem (források, linkek az eredeti cikkben):

  • A munkásság “jobbra szavazásának” komoly hagyománya van Franciaországban (a gaulle-ista korszakban is), semmilyen garancia vagy kőbe vésett szabály nem mondja, hogy a munkásság automatikusan baloldali. Nem az.
  • A nyolcvanas évektől egyre több munkás szavaz a Nemzeti Frontra, a baloldal a 2000-es évek elején már nem hegemón ebben a választói csoportban.
  • Franciaországban a munkások száma 6,6 millió körül van, 25-40%-uk FN-szavazó.
  • Az FN bázisának harmada-ötöde a munkásság.
  • Az FN-választással konkurál, és sokszor győz a munkások között a távolmaradás, a lábbal szavazás.
Mi történt idén?

Az Ipsos mérése szerint a munkások és az alkalmazottak 29%-a maradtak távol a szavazástól idén (a nyugdíjasok viszont átlag felett vettek részt a voksolásban). Ami a munkások szimpátiáit illeti, 37%-uk szavazott az FN-re (az alkalmazottaknak pedig 32%-a választotta a radikális jobboldali jelöltet). A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon a munkások szavazatainak 24, az alkalmazottak szavazatainak 22%-át kapta.

Vagyis továbbra is áll, hogy a munkásság jobbra szavazásának van tere, magas e réteg távolmaradása, miközben 35-40%-uk FN-szavazó.

Nagyon érdekes lesz majd látni a második fordulós adatokat is. Vajon nő-e a munkásság távolmaradása, és akik elmennek, kire adják a voksukat?

Comments

comments

416. A munka ünnepe, avagy kire szavaztak a francia munkások?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek