446. Marine Le Pen bajban, Le Pen papa kívülről támad

Marine Le Pen nem tudja a pozíciója megerősítésére használni a nemzetgyűlési kampányt. Bár az ellenfél irányzat szimbolikus alakja, Marion-Maréchal Le Pen bejelentette a (z átmeneti) visszavonulását, a nemzeti-konzervatív szárny az eurozónából való kilépés programjának elhagyását követelve éket tudott verni a Philippot – Le Pen páros közé. A pártelnök is kezdi osztani azt a véleményt, hogy e pont hangsúlyozása nem segít új szavazatokat szerezni. Marine Le Pen továbbá nyilvános mea culpára kényszerült a vitán nyújtott teljesítménye miatt. Ss ha mindez még nem lenne elég, Jean-Marie Le Pen is jelölteket indít az FN ellen.

Maréchal-Le Pen visszavonul

Az idősebb Le Pen a Front egy részének az érzelmeit fejezhette ki, amikor Maréchal-Le Pen bejelentett visszavonulását szomorúan vette tudomásul. (Sőt, még megváltoztathatónak nevezte a döntést, és nagyapaként még azt is hozzátette, hogy szerinte unokája döntése dezertálás.) A párt liberális-nemzeti szárnya számára Marion Maréchal-Le Pen egyfajta reménység volt eddig, ezért a csalódás. De ez a szárny most a vezéralak nélkül is úgy érezheti, eredményeket érhet el a Le Pen – Philippot-féle szociális szuverenista szárnnyal szemben. Mondom, miért.

Vitatott Frexit

Az elnökválasztás második fordulója óta ugyanis a Nemzeti Fronton belül komoly vita alakult ki arról, hogy mit kell gondolni a Frexitről és az euró kivezetéséről. Mint emlékezetes, már a két forduló között is igyekezett Le Pen ezt a témát puhítani, alakítani (nehogy szavazókat veszítsen középen). Ám ennek egy meglehetősen kakofón helyzet és álláspont lett a vége. A kakofónia álláspontom szerint még menthető lett volna, hiszen a mérséklés indokolt volt. De menthetetlenné vált a helyzet, amikor a stratégiai óvatoskodás az igen rosszul sikerült, agresszív vitában kulminálódott.

Egyébként azt magának Marine Le Pennek is nyilvánosan el kellett ismernie, hogy rossz vitataktikát választott:

A választás utáni értékelések örvén elképzelhető, hogy az FN ismét elszedi az a tervét, amely már egy-két évvel ezelőtt is napirenden volt: a Frexit és az eurozóna kilépés programpontjainak elhagyását.

Philippot-Marine Le Pen: egy politikai barátság vége?

Florian Philippot, az FN gaulle-ista szuverenista alelnöke azzal fenyegetőzik, hogy ha az FN feladja az erre vonatkozó terveit, akkor otthagyja a pártot. (Ezt a sokak által “zsarolásnak” tekintett álláspontot még azzal is megfejelte, hogy május közepén létrehozott egy párton belüli egyesületet Les Patriotes néven.)

Az eddig együtt futó Philippot-Le Pen páros felbomlása most jó eséllyel megtörténhet. Marine Le Pen mára olyan helyzetbe került, amikor Philippot-t feláldozása lehet a saját párton belüli hatalmának az ára. Úgy tűnik, Le Pen nyitott arra, hogy a Front programjából kikerüljön a Frexit és az euró elhagyása. Erről a párt következő kongresszusán születhet végleges döntés. Sőt, maga a pártelnök beszélt arról, hogy igen, Philippot akár távozhat is a pártból.

Le Pen papa kívülről támad

Le Pennek amúgy nemcsak a belső elégedetlenséggel kell megküzdenie. Saját hatalma stabilizálása egyre sürgetőbb számára (bár szerencséje, hogy Maréchal-Le Pen kiesésével nincs igazi alternatíva). Jean-Marie Le Pen ugyanis egy radikális jobboldali szövetséggel bejelentette, hogy az FN-nel szemben is indítanak júniusban jelölteket. De azért a volt pártelnök tett egy gesztust is: a saját lánya ellen nem lép fel. Abban a körzetben, ahol Marine Le Pen indul, visszavonták a jelölést. Persze a pártelnök Marine Le Pen számára ettől még a probléma probléma… és nem is kicsi.

Marine Le Pen nehéz kampánya

Az FN nemzetgyűlési kampánylogója (fnlegislatives.fr)

Marine Le Pen akkor erősödhet igazán meg…

… ha a párt jól szerepel a nemzetgyűlési választáson, és hozza a 10-15 képviselői helyet, amely jelzi a Front folyamatos erősödését. Ehhez azonban pártegységre lenne szükség, no meg arra, hogy Jean-Marie Le Penék ne vigyenek el értékes százalékokat. Persze ahol nagyon erős az FN mint márka, ott a papa elsősorban zsarolási potenciált szerezhet a második fordulóra. Vagyis nem feltétlenül tudja megakadályozni a második körbe jutást. Ám ez éppen a nemzeti liberális szárny erősödését jelentené a szuverenista gaulle-istákkal szemben, és akkor ezzel visszatértünk az induláshoz. Nagyon érdekes, ami a Nemzeti Frontban történik, természetesen figyelni fogom, merre megy a vita.

(Kiemelt kép forrása: Marine Le Pen elnökválasztási plakátja)

Comments

comments

446. Marine Le Pen bajban, Le Pen papa kívülről támad” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek