448. Centrális erőtér Macron-módra? Így alakítja Macron a francia pártrendszert

A magyar “centrális erőtér” gondolata unalomig ismert. A Fidesz középre pozicionálja magát a kétoldali, végtelenül megosztott ellenzékéhez képest. E helyzetnek köszönhetően akár matematikai kisebbségből is tud választást nyerni, illetve magát az egyetlen kormányképes erőként felmutatni. Emmanuel Macron valami hasonlóval próbálkozik most Franciaországban. Szándékai szerint úgy osztaná az ellenzéket, hogy az elnöki párt maradjon középen az egyetlen kormányképes erőként. Ha ugyanis marad a status quo, marad Macron is.

2012 után: hármas játék három párttal

A francia helyzet persze valamennyire bonyolultabb, mint a magyar. Franciaországban nem egyszerűen a radikális jobb és és baloldal között kell egyensúlyoznia a középen maradni kívánónak. Persze nem volt ez mindig így. 2012 után az UMP / republikánusok, a szocialisták és a Nemzeti Front hármasa képezett egy háromosztatú pártrendszert, melyben igen sok volt a felismerhető magyar áthallás, ezt korábban hosszan elemeztem.

Minden párt – így a centrum pozíciójára vágyó republikánusok is – arra törekedtek, hogy a másik két felet valamilyen címke alatt összetolják (“jobboldaliak”, “szélsőségesek”, “kormányképtelenek”, “UMPS-rendszer” stb.), s ők maguk egyedül maradjanak.

Centrális erőtér à la Emmanuel Macron

Most viszont megjelent egy olyan politikai szereplő, aki nem egyszerűen ezt a hármas játékot akarja játszani, hanem a saját mozgásai révén alakítani is akarja a többieket, az ő mozgásterüket. (Ezt akár nevezhetnék profi politizálásnak is, de ebbe most nem megyek bele.)

Emmanuel Macron nem egyszerűen középre áll, nem egyszerűen szélsőségesnek, vagy kormányképtelennek bélyegzi az ellenfeleit. Meg is bontja őket, megpróbálja elszívni és magához csatolni azokat, akik koalícióképesek. Ez mutatis mutandis olyan, mintha Orbán Viktor beszippantaná a szocialisták konzervatívabb elemeit, és a Jobbik progresszívabb elemeit is a maga zászlaja alá. Közismert, hogy megosztott ellenfelet sokkal könnyebb kezelni, mint egy egységes politikai ellenfelet, és Macron ezt a játékot a hagyományos pártok között nagyon jól játssza. Egyelőre, persze…

Orbán VIktor Szegeden

Orbán VIktor Szegeden (MTI)

Csavar az erőben: a Nemzeti Front

Van azonban egy pont, ahol a centrális erőtér hasonlata megbicsaklik, ez pedig nem más, mint a Nemzeti Front kérdése. Franciaországban a hagyományos pártok közötti verseny sokáig elsősorban gazdasági természetű volt. A sokat emlegetett – részben kulturális, identitás-alapú – globalizációs törésvonal viszont megosztotta őket, és megerősítette a Nemzeti Frontot.

Emmanuel Macron nem egyszerűen centrális erőteret akar létrehozni a mérsékelt pártok, a súlyos válságban szenvedő szocialisták és a szakadás szélén egyensúlyozó republikánusok között. Nem, Macron azt akarja, hogy a globalizációs törésvonal “progresszív oldalát” teljesen uralja a fent leírt taktikával, és egyúttal biztosítsa, hogy a másik oldalon a Nemzeti Front és még néhány globalizációellenes kisebb erő elég erős legyen ahhoz, hogy Macron kénytelen-kelletlen támogatására kialakuljon az ún. köztársasági összefogás. Ám egyúttal a globalizációellenes blokknak elég gyengének is kell lennie ahhoz, hogy a Macron-párt legyen “az egyetlen kormányképes erő”.

Vagyis ez egy libikóka-politika: életben tartani az ellenzéket, de megakadályozni, hogy túl nagyra nőjön. Macron hatalmi politikája racionálisan a következő öt évben éppen úgy status quo politika lehet, mint Orbán Viktoré. Maradjanak csak a szerepek és az erőviszonyok, akkor maradok én is! Ebből a szempontból egyértelműen megáll a hasonlóság a magyar centrális erőtér, és a Macron-párt mozgásai között. Hogy eredményességében is megáll-e a hasonlat, azt a történelem eldönti. Egyetlen politikus sem dolgozik légüres térben: sok függ az ellenzék ügyességétől, felkészültségétől, leleményességétől is.

Orbánéknek egyelőre két ciklusnyi előnyük van Macronnal szemben.

(Kiemelt kép: az Élysée, a francia köztársasági elnöki hivatal fotója Emmanuel Macronról; illusztráció: Orbán Viktor Szegeden, MTI, Koszticsák Szilárd)

Comments

comments

448. Centrális erőtér Macron-módra? Így alakítja Macron a francia pártrendszert” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek