458. Ferrand-ügy: Macron lassan döntési helyzetben

Már többször beszámoltam itt a blogon és a Facebookon is a Richard Ferrand területfejlesztési minisztert érintő Ferrand-ügy fejleményeiről. Most újabb, kellemetlen információk derültek ki, noha a nyomozó hatóságok egyelőre bűncselekményre utaló jeleket nem észleltek. Ettől még persze lehet valami morálisan és politikailag kellemetlen… És az sem biztos, hogy a hatóságok nem kapnak étvágyat. Ja, és nem Ferrand az egyetlen miniszter, akire a gyanú árnyéka vetül.

Mint arról korábban beszámoltam, Ferrand a fia foglalkoztatása miatt és egy kellemetlen ingatlanügy miatt áll támadások alatt. Most már azonban egy összeférhetetlenségi ügyet is a fejére olvasnak.

Összeférhetetlenségi vád

A Ferrand-ügy legújabb hírei szerint Ferrand az elmúlt húsz évben rendszeresen keverte politikai és üzleti tevékenységeit. Állítólag képviselőként is megtartott egy kisebb állást a Mutuelles de Bretagne-nál, ennek ellenére képviselőként olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely érintette volna a cég szabályozását (Ferrand arra hivatkozik, hogy Hollande választási ígéretét igyekezett betartani).

A hírek szerint Ferrand továbbá vezérigazgató utódja élettársát is foglalkoztatta parlamenti asszisztensként, ami újabb összeférhetetlenségi gyanút jelent, egyelőre elsősorban etikai, és nem büntetőjogi síkon.

Ferrand nem mond le, mert nincs Ferrand-ügy

Megkérdezték a minisztertől, hogy felajánlja-e a lemondását a köztársasági elnöknek, de azt válaszolta, mivel nem követett el semmit, nem teszi. (Annyiban igaza van, hogy – mint többször említettem – egyelőre csak etikai vádak merültek fel ellene.) Édouard Philippe miniszterelnök-egyébként kiállít a minisztere mellett, kiemelve, hogy ha eljárás indulna, akkor le kellene mondania. (Emlékszünk még a hasonló FIllon-érvre, ugye?)

Gérard Collomb belügyminiszter viszont úgy látja, hogy jó sok képviselői helybe kerülhet ez az ügy a La Répbublique en Marche-nak, Macron pártjának. Ezt is a Le canard enchaîné nevű szatirikus oknyomozó lap szivárogtatta ki. Szerintem Collomb elemzése helyes, a Ferrand-ügy, akkor is, ha jogilag nem ügy, a választók számára pontosan az ellentétét üzeni annak, mint amit Macron csinálni akar. (Az elnök ambíciója megtisztítani a közéletet, az erről szóló törvényjavaslat a két választási forduló között kerülhet a kormány elé.)

Nyomozás 19 volt és jelenlegi EP-képviselő ellen, köztük Marielle de Sarnez miniszter ellen

Nem a Ferrand-ügy az egyetlen, amellyel az újonnan hivatalba lépett Macron-adminisztrációnak szembe kell néznie. A napokban 19 francia volt és jelenlegi EP-képviselő ellen indult nyomozás színlelt foglalkoztatás miatt, közük Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter ellen. A gyanú szerint ugyanis ezek a képviselők úgy foglalkoztattak parlamenti asszisztenseket, hogy valójában nem ők foglalkoztatták őket (Marine Le Pennel szemben is hasonló gyanú merül fel: hogy az asszisztense valójában nem Brüsszelben, hanem a pártközpontnak dolgoztak). A nyomozás egyébként egy FN-képviselő levele nyomán indult. Ez azért színezi a képet, már csak azért is, mert számos érintett képviselő viszont a levelező frontost jelentette fel rágalmazás miatt.

De politikai értelemben nem színezi ez sem “eléggé”a dolgokat, hogy az Macronéknak jó legyen. A megkérdezettek 70%-a gondolja azt, hogy Richard Ferrand-nak le kellene mondania, és 62%, hogy Marielle de Sarnez-nek távoznia kellene a kabinetből. Hogy mennyire feszült a helyzet, azt az is mutatja, hogy támadások érték Sarnez párttársát, François Bayrou igazságügyi minisztert is, amiért retweetelte (!) Sarnez témába vágó közleményét.

Macron lassan döntési helyzetbe kerül

Korábban is látszott, hogy a közélet megtisztítása, erkölcsössé tétele, az elitváltás nehezen fog menni. De talán Macron elnök is a napokban ébredt rá, hogy mennyire. Kérdés, hogy meddig tartható az érintett miniszterek pozíciója. Merthogy már erre megy a játék. Na meg arra, hogy ki és mi uralja a napirendet. Ez a téma nyilván rossz az elnöknek és nyilván elgondolkozik, hozzon-e vezéráldozatot. Könnyen eljöhet a pillanat, amikor ez szükségessé válik. Amikor egy elnök azt mondja, nem engedi az elnökségét az első percben felforgatni, és mégoly hűséges munkatársak által sem…

(Kiemelt kép: Pixabay.com)

Comments

comments

458. Ferrand-ügy: Macron lassan döntési helyzetben” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek