464. A magyar nő naplója: franciák, halljátok magatokat?

Úgy hírlik, rendszeresen és tömegesen nőket zaklatnak a La Chapelle környékén Párizsban. Dílerek, embercsempészek, migránsok – megy a vita, hogy “elsősorban” kik. Meg egy kicsit arról is, hogy mennyire (mintha egy “kis” zaklatás jobb lenne, mint a “tömeges”). És arról is megy a vita, hogy akik tiltakoznak, azok milyen okból tiltakoznak.

Ez komoly: az ebben politikailag a legforróbb téma, hogy akik felszólalnak, tiltakoznak a nőket érő zaklatások miatt, azok rasszisták és migrációellenesek-e. (Csak kérdezem: akkor akik rasszizmussal vádolják a zaklatásra panaszkodókat, azok meg nőellenesek? Szerinted, kedves naplóm? Így logikus, ha már címkézünk…)

Az az igazi botrány, hogy intra-muros, vagyis Párizs falain belül egyáltalán bárki nőket zaklat. Tartósan, tömegesen. A tiltakozó nők legalábbis így érzik, ezt mondják: tartósan, tömegesen.

Ez akkor is botrány, ha nem érinti a kerület minden nőnemű lakóját (biztosan tudjuk, hogy nem). Akkor is botrány, ha jelenség “nemcsak a nőket érinti” és inkább drogdílerek az elkövetők, mint a frissen érkezett migránsok. Kit érdekel, kik az elkövetők, amíg az áldozat nem kapta meg a neki járó elismerést és segítséget (tegyük hozzá, most rengeteg rendőrt ígérnek a környékre)?

És utána is, mennyiben befolyásolja a tényállás jogi, rendészeti megítélését, hogy Párizsban született vagy tegnap érkezett, aki nőket zaklat? Komolyan gondolják egyesek, hogy ilyen címkézős álvitákkal fogják a tisztességes, szerencsétlen legális menekülteket megvédeni a rasszizmustól, a kirekesztéstől? Attól tartok, minden jó szándék ellenére pont az ellenkezőjét érik el az efféle címkézős álvitákkal, mert így működnek a dolgok. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Amúgy ha valaki tegnap érkezik, ma pedig nőket zaklat, akkor az ember óhatatlanul arra gondol, hogy komoly beilleszkedési problémái lesznek, és ha még bűncselekményt is elkövet (pl. garázdaság), akkor miért van mégpl szabadlábon: erről beszélni kell, nem pedig megkerülni a kérdést, vagy – adott esetben – rasszistázni.

Szóval erre az egész helyzetre csak azt tudom mondani, hogy mi van? Ezt nem gondolhatjátok komolyan!

Szedjétek össze magatokat! Ne kelljen már a világ végén azon agyalni, hogy Párizs annyira biztonságos-e, mint volt mondjuk 5-10 éve. Rossz PR. Nem, ne lehessen a világ első számú turisztikai célpontjának a belvárosában éjjel-nappal drogot venni. Lehessen a nőknek beszólások hallgatása nélkül sétálni. Ilyenek. Ilyen apróságok. Csak ez az érdekes, és nem az, hogy ki az elkövető és mennyire zaklat. Lehetőleg senki, semennyire ne zaklasson – már ha lehet. Köszi.

Hamarosan megyek, és ellenőrzöm.

Comments

comments