465. Emmanuel Macron: túl nagy elvárások?

Bár még tart a választási kampány, amikor az ember mindennel tölti az idejét, csak az elvárások csökkentésével nem, Emmanuel Macron francai elnöknek lassan ezzel is foglalkoznia kell.

Miért fontos az elvárások menedzselése?

Közhely: a magas politikai elvárásokat nehéz megugrani, a kisebbeket viszont könnyebb túlszárnyalni. Ezért logikus: demokratikus rendszerekben a politikai szereplőknek alapvető feladata az elvárások tudatos menedzselése. Emmanuel Macron nagyon nehéz helyzetből indul, hiszen az elődje rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott. Most, hogy hivatalba lépett, mindenki “csodát vár” tőle – és Macron eddig nem okozott csalódást. Külpolitikai szempontból egészen remek hónap áll mögötte. Csakhogy a francia elnök teljesítményét nem elsősorban a diplomáciai üzenetek és kézfogások alapján értékelik majd.

Belpolitikai elvárások

Emmanuel Macron a kampánya során megígérte, hogy munkaügyi reformot hajt végre, és továbbmegy, mint Hollande elnök. A reform menetrendjét már nagyjából ismerjük is. Ez a reform első körben népszerűtlen lesz, ez egészen biztos, nem véletlenül próbálja majd az elnök a nyári szünet végéig hatályba léptetni. Ám a lényeg nem az, hogy most mit gondolnak erről a reformról a franciák – és a szakszervezetek -, hanem hogy meghozza-e a kívánt eredményt, a munkanélküliség csökkenését, a gazdaság növekedését, a vállalkozási kedv megugrását. Csak ez számít.

Európa is sokat vár

Ha lehet, még nagyobbak az elvárások Emmanuel Macronnal szemben nemzetközi szinten. Ha megnézzük a nemzetközi partnereket és a sajtót, sokszor az az ember benyomása, hogy maga a Megváltó szállt le közénk. A Megváltó, aki most aztán véget vet Európa sok éves válságának, kézen fogja Angela Merkelt, és vele együtt megmutatja, merre az arra. Félreértés ne essék, Macron nem kevesebbet ígért, tényleg, mint hogy dinamizálja az integrációt, működteti a német-francia tengelyt, beindítja a többsebességes Európát… És bizony az elvárások csökkentését nem segíti, hogy Macron az elmúlt hetekben diplomáciai szinten kifejezetten jól teljesített. De nem mindegy, hogy “csodát” várunk tőle, vagy a status quo megváltoztatását. Nem mindegy, hogy előrelépést és vezetést várunk tőle, vagy valamilyen utópikus projektet (ki emlékszik már arra, hogy Sarkozy választási ígérete volt a lisszaboni szerződés? És mit hozott neki?).

Ezért gondolom, hogy Macronnak lassan el kell kezdenie az elvárások csökkentésével foglalkoznia, pontosabban el kell kezdenie a várakozások tudatos menedzselésével foglalkoznia. Aki pont arra éhezteti ki “a népet és a sajtót”, amit hozni is tud, az megdicsőül. Akitől viszont túl sokat várnak, az túl könnyen okoz csalódást.

Barack Obama vagy maga Nicolas Sarkozy is sokat tudna erről mesélni.

(Kiemelt kép: Élysée)

Comments

comments

465. Emmanuel Macron: túl nagy elvárások?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek