495. Mégis, még egy szó az elnöki népszerűségről…

Pár napja én magam mondtam, hogy nem számít Macron népszerűsége, mert hamarosan romolhat, mielőtt javul. Vagyis az elnök népszerűségét a ciklus végén kell nézni. És akkor sem az elégedettségi számokat, hanem az első fordulós szavazati arányra vonatkozó adatokat, mert abból tudjuk meg, mekkora az újraválasztásának az esélye. Viszont van egy friss adatom, amit azért megemlítek, mert illusztrációnak érdekes.

A Paris Match-nak készült Ifop-Fiducial mérésekben Macron az előző hónapban hat pontot veszített, ebben a hónapban pedig négyet. Ez két hónap alatt tíz pont. Nyilván: éppen kifulladóban van az újdonság, vége a mézesheteknek. Meg az esés persze lehet annak a következménye is, hogy Macron nem csökkentette az elvárásokat a hivatalba lépése után. Ami bizony komoly politikai hiba.

Az adatokat bemutató cikk utal is arra, hogy nem értékelte a közvélemény azokat a döntéseket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos választási ígéretek csak a ciklus végén valósulhatnak meg – s Macron ezekre reagált néhány meglepő, 180 fokos fordulatot jelentő döntésével.

Tényleg volt egy kis kakofónia itt az elmúlt napokban. Össze-vissza jelentgették be, hogy mikor lesz vagy nem lesz adóreform (bizonyos elemeket el akartak tolni 2018 utánra, vagy még későbbre).

Ma reggel a miniszterelnök – saját magának is ellentmondva – egy lapinterjúban végül azt mondta, hogy 2018-tól lesz adóreform. Politikailag ez azért érdekes, mert állítólag Macron gyakorlatilag felülbírálta a miniszterelnök múlt heti bejelentéseit, amit egyesek igencsak megalázó dolognak vélnek a kormányfővel szemben.

De erről, meg az adóreformról majd egy másik cikkben

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Comments

comments

495. Mégis, még egy szó az elnöki népszerűségről…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek