449. Ez lehet a Macron-kormány első korrupciós ügye: Richard Ferrand célkeresztben

Nem pihen a Le Canard Enchaîné. A szatirikus oknyomozó lap robbantotta ki a Fillon-ügyet, és most megtalálta  Richard Ferrand-t, a Macron-párt központi figuráját, frissen kinevezett területfejlesztési minisztert is. Ő is foglalkoztatta képviselőként családtagját, és a feleségének is talált egy jó üzletet. Ez lehet a Macron-kormányzás első korrupciós ügye.

Richard Ferrand-t konkrétan két dologgal támadják.

Ingatlanügy Bretagne-ban, a kedvezményezett: a feleség

Először is azzal, hogy 2011-ben, amikor a nonprofit, egészségbiztosítókat tömörítő Mutuelles de Bretagne vezérigazgatója volt, a cég bérbe vett egy akkor még nem létező cégtől egy olyan egészségügyi intézmények szánt ingatlant, amely akkor még nem is volt az illető cég tulajdonában. Az érintett cég tulajdonosa pedig nem volt más, mint a vezérigazgató felesége.  A feleség cége ezután a bérletnek köszönhetően remek bankhitelhez jutott. Az ingatlan felújítása sem az ő költségére történt meg, viszont hozzájárult az értéknövekedéshez.

A miniszter elismerte, hogy ez történt, az ügylet így valósult meg. Hozzátette, hogy álláspontja szerint ez volt a legjobb megoldás. A sajtó azt nem vitatja, hogy az ügylet legális volt (és magáncégről lévén szó, közpénz nem fordult meg benne), de azt igen, hogy erkölcsös-e.

A csúnya optika miatt ez lehet Macronék első korrupciós ügye

Igen rosszul néz ki viszont a dolog annak fényében, hogy Ferrand is azon képviselők közé tartozott, akik közpénzből családtagot foglalkoztattak. Ő konkrétan a fiának adott munkát néhány hónapra, amikor egy munkatárs egészségügyi gondjai miatt kellett beugró.

(Forrás: Twitter)

(Forrás: Twitter)

Így együtt nagyon rosszul néz ki a dolog. Politikai értelemben ez több, mint ciki. Ezért mondom, hogy ez lehet a Macron-kormányzás első korrupciós ügye. Lehet, hogy csak morális szempontból, de akkor is. Ezen sok elemezni való nincs. Ami ciki (és ma már tudjuk, végzetes) volt Fillon és Bruno Le Roux szocialista belügyminiszter esetében, az ciki Ferrand esetében is. Akkor is, ha történetesen az ingatlanügy legális volt, és esetleg a fiú tényleg végzett érdemi munkát. Politikai értelemben, a nyilvánosságban nyilvánvalóan védhetetlen, ha valaki “pénzközelbe” kerül, és tendenciózusan a családjának kedvez vele. A Fillon-ügy óta a franciák egyre kevésbé néznek megértő szemekkel az efféle gyakorlatokra. (Ferrand is érzi ezt, mert nyilvánosan exkuzálta magát.)

Ha legális, akkor is gondot okoz a kormányzatnak

A republikánusok természetesen gondoskodnak róla, hogy legyen feljelentés. Ugyanakkor a korrupciós ügyek felderítése céljára létrehozott speciális ügyészség, a PNF egyelőre nem érzi magát kompetensnek az ügyben. Az igazságszolgáltatás így vagy úgy, de nyilván tenni fogja a dolgát. Ebben biztos vagyok, ez a politikai ellenfelek érdeke. De még egyszer mondom, nem a jogi, hanem a politikai megítélés a fontos, és a politikai megítélés az, hogy ez lehet Macronék első korrupciós ügye.

Finoman fogalmazva is kellemetlen ez a dolog egy olyan kormányzatnak, amely azon dolgozik, hogy “megtisztítsa a közéletet” (éppen készül az erről szóló törvényjavaslat…), meg hogy lecserélje a politikai elitet. Ezt még a kormányszóvivőnek is ki kellett mondania.

Comments

comments

449. Ez lehet a Macron-kormány első korrupciós ügye: Richard Ferrand célkeresztben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek