496. Most éppen itt tart az adóreform (de hogy hol lesz holnap?)

A miniszterelnök múlt heti nemzetgyűlési beszéde arra engedett következtetni, hogy bizonyos adóreformok Emmanuel Macron ígéretével ellentétben nem valósulnak meg azonnal, hanem a ciklus későbbi részében kerül rájuk sor. Szerda reggelre megfordult a dolog. Lesz 2018-as adóreform, a kérdés már csak az, miből.

Édouard Philippe miniszterelnök ma reggel a Les Échos nevű gazdasági napilapban beszélt az ezzel kapcsolatos kormányzati tervekről. Mint mondta, a ciklus teljességére tervezett 20 milliárdnyi adócsökkentésből 11 milliárdot már jövőre hatályba léptetnek. (Ez a GDP 0,6%-a a kormányzat számításai szerint.) Az interjúból kiderül, hogy a Macron által ígért 50 milliárdos beruházási csomag sem került le a naprendről (de pontos dátum és ütemterv nem hangzik el).

Itt csökken, ott nő

Philippe bejelentése szerint egy 3 milliárdos csomaggal megkezdik a lakhatási adó átalakítását, amely az elnök szándékai szerint a ciklus végére múló emlék maradna a háztartások 80%-a számára. Ez kedvező dolog az alacsony jövedelműeknek. Ahogy bizonyos munkavállalói járulékok várható eltörlése és csökkentése is nekik lesz jó jövőre. Ugyanakkor ezt a járulékcsökkenést részben ellensúlyozza, hogy emelkedik a CSG, az általános szociális hozzájárulás mértéke. Ezt nemcsak a magánszektor munkavállalói fizetik, hanem köztisztviselők és nyugdíjasok is, szinte minden jövedelem. Mivel ők a szóban forgó járulékokat nem, vagy máshogy fizetik, nekik kompenzációs intézkedéseket ígér a kormány.

Átalakul a vagyonadó is (ISF). Ezt az adófajtát teljes egészében átalakítják jövőre, csak az ingatlanvagyonra vonatkozik majd (magyarul ingatlanadó lesz belőle). Összességében ez 3 milliárdot hagy – ezúttal – a jobban keresőknél, hiszen a vagyonadót az 1,3 millió eurónál többet érő vagyonnal rendelkezők fizetik. Ugyancsak a vagyonosabbaknak kedvez – és a kevésbé vagyonosoknak okoz nagyobb nehézséget – hogy a megtakarításokból származó hasznok adózását átalakítják, egykulcsossá teszik (30% a cél). Azt még nem látom át, hogy utóbbi esetleg összefügg-e azzal, hogy a kiskeresetűek megtakarítási hajlandóságát akarják csökkenteni, és a növekedést pörgetni, vagy egyszerűen arról van szó, hogy a költségvetés kiegyensúlyozása érdekében bele akarnak nyúlni a mintegy 12 000 milliárdnyi francia megtakarítás mézesbödönébe.

A kormány tartja az előző kabinet ígéretét, hogy a vállalati nyereségadót leviszi az európai átlag szintjére, azaz 25%-ra a ciklus végére, 2022-re.

Felpörgetett adóreform, de kérdés, miből

Források szerint bár Macron gyors lépéseket ígért a kampányban, az adóreform naptárja bizonytalan. Bizonytalan, már csak az elszálló hiány miatt is (erről, és a következő megszorításokról itt írtam). Mint arról egy korábbi posztban beszámoltam, van, aki szerint a népszerűségi adatok romlása is arra ösztönzi az elnököt, hogy tartsa az eredeti menetrendet. (Én ebben visszafogottan szkeptikus vagyok, mert ennek nem most van itt az ideje. Bár igaz az, hogy az egyszer elvesztett bizalmat nehéz visszaszerezni.)

Egyébként ahhoz, hogy az idén 3% alá csússzon a hiány, 4,5 milliárd eurót kell találniuk a minisztériumoknak. A pontos részletek ezekben az órákban derülnek ki.

Ahogy a mai elemzéseket hallgattam, az adóreform kapcsán az érdekel mindenkit, hogy miből fogják finanszírozni. A napokban a gazdasági miniszter azt mondta, érkezik egy 10 milliárd euró értékű privatizációs csomag is. Persze konkrétumot sem ő, sem a kormányfő nem mondott arról, hogy mikor és milyen vállalatoktól, vagy tulajdonrészeitől óhajt megszabadulni az állam. A kormányfő mindenesetre inflációkövető, status quo-t tartó költségvetést ígért jövőre.

Biztos lesznek még bejelentések, de izgalmas költségvetési vita lesz, az biztos. Szűk a mozgástér!

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Comments

comments

496. Most éppen itt tart az adóreform (de hogy hol lesz holnap?)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek