Emmanuel Macron külpolitikai ambíciói: világpolitikai űrt töltene be

Ha Franciaországnak egy jelenlegi diplomáciai űrt betöltve sikerülne közvetítőként fellépnie Oroszország, Németország és az Egyesült Államok között, akkor Emmanuel Macron elnök vezetésével a nagy világpolitikai ügyekben kiterjeszthetné a befolyását – mondta Soós Eszter Petronella, Franciaország-szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték,

hogy csütörtökön a NATO-tagországok csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, és azon első ízben vesz részt Donald Trump amerikai, valamint Emmanuel Macron francia elnök. A francia államfő hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik.

Soós Eszter Petronella azt mondta:

biztosra vehető, hogy az amerikai és a francia elnök kétoldalú találkozót is tart Brüsszelben. Ezen várhatóan szóba kerül majd az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP), a közel-keleti helyzet és a francia diplomácia egyik nagy sikerének számító párizsi klímaegyezmény, amely mellett azonban Donald Trump nem elkötelezett.

Az Emmanuel Macron – Vlagyimir Putyin találkozóval kapcsolatban

a politológus arról beszélt: Oroszországnak mindenképpen érdeke normalizálni viszonyát Franciaországgal – mint az EU egyik fontos tagállamával -, mert ez kitörést jelenthetne a jelenlegi elszigeteltségéből. Emmanuel Macron pedig felismerte, hogy – mivel mind az Egyesült Királyság, mind az Egyesült Államok mással van elfoglalva – van egy diplomáciai űr: az oroszokkal való együttműködés, vagyis az Oroszország, Németország (az unió) és az Egyesült Államok közötti közvetítés által Franciaország újra kiterjesztheti a befolyását a nagy világpolitikai ügyekben – fogalmazott a szakértő.

(Szöveg: MTI, kép: Élysée)

 

Comments

comments