454. Lassan minden szocialista saját “mozgalmat” alapít

Történelmi vereségre készül a Szocialista Párt (PS), vagy legalábbis az 1993-as nagy pofon megismétlődésére. A párt szinte alig szerepel a médiában, üzenete gyakorlatilag nincs a nemzetgyűlési választásra. Ütemesen szaporodnak viszont a különböző “mozgalmak” a párt romjain. Az egykori szocialista nagyságok láthatóan keresik a menekülőutakat.

Első kérdés.

Egy valamire való mozgalom elindul, és annak valaki az élére áll, nem?

Személy szerint mindig szkeptikus vagyok, amikor valaki jó előre bejelenti, hogy “mozgalmat indít”.  Ez általában két dolgot jelent. Vagy nem akarja pártnak nevezni azt, ami előbb-utóbb párt lehet, vagy még ötlete sincs arra nézve, hogy hányan követhetik. A remény hal meg utoljára, ezért ne nevezzük egyesületnek. Legyen mozgalom!

Ha viszont egy mozgalom támogatottsággal bír, és követik, akkor nem kell bejelenteni, hogy elindul. Ha valami elindul, és fontos, azt általában az emberek maguktól is észreveszik. Erről, esetünkben, nincsen szó.

Nem tudok elvonatkoztatni a fenti gondolatmenettől, amikor a szocialista elefántokat (befolyásos politikusokat) hallgatom. Ők most sorra jelentik be, hogy “mozgalmat indítanak”.

Szocialista mozgolódás

Első körben Anne Hidago párizsi főpolgármester alakította meg a Dès demain (Holnap) nevű egyesületét, melyhez mintegy 160-200 közéleti személy csatlakozott, beleértve Martine Aubry-t, a Szocialista Párt egykori főtitkárát, és Christiane Taubirát, Hollande elnök korábbi igazságügyi miniszterét, a házassági egyenlőség “szülőanyját”.

Benoît Hamon, az elnökválasztáson igen gyengén szereplő szocialista jelölt is bejelentette, hogy pártokon felüli baloldali mozgalmat indít – de nem azonnal, hanem 2017. július 1-től.

“Majd meglátjuk”

A kételkedésem ellenére nyilván korai még ezeket a “mozgalmakat” dicsérni és temetni is. Nem tudom, hogy mekkora tagság, támogatottság állhat majd mögöttük. 200 aláírásból ez nem derül ki. Egyelőre azonban úgy tűnik, arról van szó, a szocialista nagyságok keresik a menekülőutakat. (Mármint azok, akik nem akarnak rácsatlakozni az elnöki többségre, mint Manual Valls egykori kormányfő.)

Mindenesetre ez a szétszéledés annak a beismerése, hogy a PS márkája 2012-2017 között végzetesen sérült. Talán ezért is mondhatta Jean-Christophe Cambadélis főtitkár, hogy nem kizárt egy névváltás.

(Kiemelt kép: a Szocialista Párt aktuális logója a párt honlapjáról)

Comments

comments