Macron csecsen meghívást kapott az üldözött melegek ügyében

Meghívta Csecsenföldre a köztársaság vezetője Emmanuel Macron francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt, hogy ott tájékozódjanak a csecsen melegek állítólagos üldöztetésének ügyében.

“Nem kell az orosz tömegtájékoztatási eszközöket rágalmazással vádolni, ha közben valaki maga is hamis információk alapján cselekszik. Macron francia elnök, magával hozva Merkelt is, az igazságot keresve meglátogathatja a Csecsen Köztársaságot. Az ajtó nyitva áll!”- írta az orosz Telegram közösségi hálózaton kedden közölt üzenetében Ramzan Kadirov.

Kadirov arra reagált, hogy Macron hétfőn a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen megtartott versailles-i sajtótájékoztatóján “befolyásolási és propagandaeszközöknek” nevezte a Kreml által finanszírozott Russia Today televíziót és a Szputnyik rádiót, valamint hangsúlyozta, hogy “állandó éberséggel” fogja követni az emberi jogok oroszországi és csecsenföldi tiszteletben tartását. Mint mondta, ígéretet kapott Putyintól arra, hogy feltárják “a teljes igazságot” a csecsenföldi homoszexuálisok üldöztetésének ügyében.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. Többüket a lap szerint megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. A nemzetközi tiltakozást kiváltott ügyben Oroszországban vizsgálat indult. A hivatalos csecsen álláspont szerint a köztársaságban nem élnek melegek.

(Szöveg: MTI, kép: youtube.com)

Comments

comments