Macron pártja előnyből várja a nemzetgyűlési választást

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök politikai pártja, a La République en marche (A Köztársaság lendületben – LReM) áll az élen 29,5 százalékkal a tíz nap múlva esedékes francia nemzetgyűlési választások első fordulójának esélyeit mérő legfrissebb felmérésben, amelyet a francia közmédia kedden ismertetett.

Macronék előnyből várják a nemzetgyűlési választás első fordulóját

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézetnek május 26. és 28. között 2138 francia választópolgár megkérdezésével készült felmérése szerint az államfő pártja több mint hét százalékkal megelőzi a jobbközép Köztársaságiakat, amely párt 22 százalékon áll, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front előtt, amely 18 százalékra számíthat.

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án rendezik Franciaországban.

Gyengélkedő szocialisták, beelőző Mélenchon-párt

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon La France insoumise (Lázadó Franciaország) nevű mozgalma 11,5.

A Mélenchonékat követő, korábban kormányzó szocialisták pedig 9 százalékon állnak jelenleg, s feltehetően az elmúlt ötven év legrosszabb eredményét érik majd el.

A franciák kétharmada biztos abban, hogy részt vesz a parlamenti választásokon, és tudja, hogy kire adja a voksát, míg 34 százalék még bizonytalan.

65% elégedett Macron elnöki teljesítményével

A megkérdezettek 28 százaléka azt szeretné, ha az államfő és pártja többséget szerezne a Nemzetgyűlésben, további 27 százalék jóllehet nem támogatja az új kormányt, de kívánatosnak tartja, hogy a köztársasági elnöknek és kormányának többsége legyen az alsóházban, míg 45 százaléka ezt nem szeretné.

A felmérés szerint egyébként a franciák 65 százaléka elégedett azzal, ahogy a két héttel ezelőtt beiktatott új köztársasági elnök gyakorolja a hatalmát, és ez feltehetően segítheti a pártját a választásokon.

Kölcsönös visszaléptetések, Front nélküli Nemzetgyűlés?

François Baroin, a jobbközép Köztársaságiak kampányának vezetője és miniszterelnök-jelöltje hétfő este azt mondta, hogy pártja visszalépteti a jelöltjeit a két forduló között Emmanuel Macron pártja jelöltjeinek javára minden olyan körzetben, ahol a Nemzeti Frontnak esélye lenne a győzelemre.

Christophe Castaner, a kormány szóvivője válaszában azonnal jelezte, hogy az LReM is visszalépteti a jelöltjeit a jobboldali jelöltek támogatására mindenhol, ahol ez szükséges, hogy megakadályozzák a Nemzeti Front jelöltjeinek bejutását a Nemzetgyűlésbe.

(Szöveg: MTI, kiemelt kép forrása: pixabay.com)

Comments

comments