Macronék készülnek a rendeleti kormányzásra, a radikális baloldal ellenzi

Megkezdte a francia nemzetgyűlés hétfőn annak a törvénytervezetnek a vitáját, amelynek értelmében a kormány rendeletekben módosíthatja a munkatörvénykönyvét.

A munkajogi reform Emmanuel Macron államfő egyik legfőbb választási ígérete a több mint egy évtizede 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentésére. A tervezetet a radikális baloldali ellenzék és a szakszervezetek – amelyekkel már június elején megkezdődtek az egyeztetések – egy része élesen bírálta.

A két nagy radikális szakszervezet, a CGT és az FO szeptember 12-re hirdetett tüntetést, amelyhez a radikális baloldali Lázadó Franciaország és a Kommunista Párt is csatlakozott.

Az elnök pártja, a nemzetgyűlésben abszolút többséggel rendelkező Köztársaság lendületben és politikai szövetségese, a centrista Modem, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak is támogatják a reformot. Ez utóbbiak szerint a javaslat “globálisan jó irányban halad”.

A radikális baloldal viszont sem a reform tartalmát, sem a rendeleti formát nem támogatja.

“Mobilizációra szólítunk fel ez ellen a valóságos antidemokratikus erőfitogtatás és a fizetésből élők jogainak felszámolása ellen” – mondta hétfőn Pierre Dharréville kommunista képviselő.

A munkajogi reform átírná az ágazatokon és a vállalatokon belüli megállapodások szabályozását, összevonná a cégeken belüli munkavállalói képviseleteket, megkönnyítené az elbocsátások feltételeit és maximalizálná a végkielégítéseket.

A rendeleti szabályozást lehetővé tevő törvénytervezet kilenc cikkelyből áll. Ehhez négyszáz módosító javaslat érkezett, amelynek háromnegyedét a baloldal nyújtotta be. A tervezetről egész héten vitáznak a képviselők, s elképzelhető, hogy a vita a jövő héten is folytatódik.

A kormány a rendeleti megoldást azért választotta, hogy felgyorsítsa az eljárást, különben a munkajogi reformot hosszú hónapokon át többszöri olvasatban vitatná meg a nemzetgyűlés és a szenátus.

A rendeleti szabályozásról szóló törvénytervezetet a szenátus július 24-én kezdi megvitatni, a végleges elfogadás augusztus végén várható. A munkajog reformjáról, azaz a rendeletek tartalmáról közben a munkaügyi miniszter július 20-ig, majd augusztus 20. és szeptember 20. között 48 alkalommal egyeztet a szakszervezetekkel.

A rendeleteket a kormány a szeptember 20-i ülésén tervezi elfogadni, a parlamenti ratifikáció szeptember végén, október elején, a költségvetési vita előtt várható.

(Szöveg: MTI, kép: pixabay.com)

Comments

comments

Macronék készülnek a rendeleti kormányzásra, a radikális baloldal ellenzi” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek