Megint találkozik Macron és Putyin

A Kreml a G20-csúcs  keretében egy Emmanuel Macron francia elnökkel megtartandó egyeztetésen kívül más különtalálkozót egyelőre nem készít elő Vlagyimir Putyin orosz államfő számára.

Ezt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő jelentette ki a Sanghaji Együttműködési Szervezet asztanai csúcstalálkozóján megtartott sajtóértekezletén.

Július 7-8-án G20-csúcs

A kijelentés azért figyelemre méltó, mert a G20-csoport Hamburgban július 7-8-án megtartandó csúcstalálkozója lehet a helyszíne Putyin és Donald Trump amerikai elnök első személyes megbeszélésének is. Ennek esélyéről, Peszkovot idézve, a Kremlhez közeli Izvesztyija című napilap szerdán azt írta, még nincs megállapodás arról, hogy a németországi G20-csúcson pontosan mikor találkozhat a két vezető, mindemellett nem kizárt, hogy az eszmecserét követően elmaradnak az ilyenkor szokásos sajtónyilatkozatok.

Putyin és Trump találkozója még kérdéses

Peszkov a szerdai Izvesztyijában megerősítette, hogy a két elnök közötti találkozó létrejöhet Hamburgban, ám a dátum ügyében még nincs megállapodás. A szóvivő a nap folyamán később elismerte, hogy még nem kezdődött meg a Putyin-Trump találkozó előkészítése. Egy nappal korábban John Tefft moszkvai amerikai nagykövet orosz újságíróknak nyilatkozva szintén arról beszélt, hogy még nem született egyezség egy németországi orosz-amerikai csúcsról.

Putyin és Trump eddig háromszor beszélt egymással telefonon.

(Szöveg: MTI, kép: youtube)

Comments

comments