488. Teljesen mindegy, mekkora Macron népszerűsége

Egy friss mérés szerint 4 pontot erősödött Macron, és 8-at Édouard Philippe bizalmi indexe (43, illetve 47%-on állnak). Egy két héttel ezelőtti – másik intézet által csinált, más kérdésekkel operáló mérés – a megkérdezettek 64-64%-át mutatta nagyon, vagy nagyjából elégedettnek az elnöki, illetve a miniszterelnöki teljesítménnyel. Ugyanakkor gyűlnek a viharfelhők is Macronék népszerűsége körül.

Szkeptikus franciák

A népszerűségcsökkenés előszelét már abból is lehet érezni, hogy a hétfői elnöki kongresszusi beszéd, illetve a keddi miniszterelnöki programbeszéd nem aratott osztatlan sikert a franciák körében.

A megkérdezettek 54%-a azt mondta, hogy az elnök által kijelölt irány nem javítja majd az ország helyzetét. 58% továbbá azt mondta, nem támogatja a miniszterelnök által kedden bejelentett konkrét intézkedéseket. (A jobboldalnak jobban tetszik egyébként az irány, mint a baloldalnak.) Egy másik mérésben 26, illetve 27% mondta, hogy az elnöki és miniszterelnöki beszéd meggyőzte őket. Sok a bizonytalan, választ nem adó is: 32%. Ők azok, akik vélhetően az eredményekre várnak, nem beszédekre.

Most nem számít az elnök népszerűsége

A bizalmi index erősödése, meg a 64% persze izgalmas fejlemény. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a jelen helyzetben kicsi jelentősége van. Azért van kicsi jelentősége, mert Macron és Philippe hamarosan komoly szociális feszültségekkel járó reformokba kezdenek. Ezért az elnök és a miniszterelnök népszerűsége hamarosan és logikusan csökkenni fog, talán drámaian is. Ez a népszerűség kizárólag egy esetben pattanhat vissza: ha a reformok hozzák az eredményeket.

Vagyis most nem a népszerűségi számokat kell figyelni, mert azok pillanatokon belül pocsékak lesznek, hanem azt, hogy az ígért reformok megvalósulnak-e, illetve hatékonyak-e.

Az elnök és a miniszterelnök népszerűsége akkor lesz újra fontos, ha a a végrehajtott vagy nem végrehajtott program eredményei is megjelennek a számokban. Akkor mondhatunk bármit is arról, hogy az újraválasztás szempontjából jók, vagy rosszak azok a számok…

Vagyis fontos a népszerűség, csak nem most. Térjünk erre vissza két-három év múlva. Persze addig is figyelem a méréseket, csak a fentiek tudatában 🙂 !

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Comments

comments

488. Teljesen mindegy, mekkora Macron népszerűsége” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek