Tévés elemzés a Macron-párt esélyeiről (Soós Eszter Petronella az M1-en)

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint Emmanuel Macron köztársasági elnök pártjának “jó esélye van az abszolút többségre” a júniusi francia nemzetgyűlési választásokon.

Meglehet az abszolút többség

A szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap kifejtette: a legfrissebb felmérések adatai szerint “elsősorban” három párt juthat a választások második fordulójába, ezért a Köztársaság lendületben (LReM) pártnak jó esélye van az abszolút többségre. A legtöbb mandátumbecslés már 300 fölötti mandátumot jósol az elnöki pártnak, az abszolút többséghez 289 képviselőre van szükség – tette hozzá.

A szakértő úgy vélte, lehet, hogy a Köztársaságiak párt “bal szárnyára” szükség lesz a kormányzáshoz, és az “Alain Juppé-féle szárny egy része” abszolút nyitott az együttműködésre az elnökkel.

Nagy kérdés a Front teljesítménye

Megjegyezte ugyanakkor: ha azt kérdezik a francia választóktól, szeretnék-e, hogy Emmanuel Macron pártjának abszolút többsége legyen, akkor “korántsem olyan szép a kép”, mint amikor a pártválasztásra vonatkozó kérdést tesznek fel.

Soós Eszter Petronella hozzáfűzte: a Nemzeti Front 7-17 mandátumra számíthat, ha ennek a felső szintjét éri el, akkor frakciót alakíthat, ami “ebben a választási rendszerben” a legjobb eredménye lenne.

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án rendezik Franciaországban.

(Szöveg: MTI)

Comments

comments